artikkelikuva

Yritys säilyttää päätösvaltansa, vaikka yritysautoilun rutiinityö ulkoistettaisiin

28.11.2017

 • Autokannan hallinnointiPalvelut omistusautoilleYritysautoiluYritysautoilun kustannuksetYritysautoilun palvelut
 • Tutkimuksen mukaan autojen omistaminen on yrityksissä enemmänkin totuttu tapa kuin periaatepäätös. Yritys säilyttää edelleen päätösvaltansa ulkoistaessaan yritysautoiluun liittyvää rutiinityötä.

  Yritys voi tehdä kaiken autokantaan liittyvän työn itse, tai ostaa määrittelemänsä asiantuntijapalvelut ulkoa. Ulkoistamisella yritys voi todennettavasti saavuttaa huomattavan säästön.

   

  - Yrityksissä on havaittu, että yritysautoilussa omistaminen ja käytännön prosessit ovat kaksi eri asiaa. Yritysten ei siis tarvitse valita kahden ääripään välillä: toisessa ääripäässä autot omistetaan ja kaikki niihin liittyvä työ tehdään itse, toisessa puolestaan autot liisataan ja kaikki työ ostetaan yrityksen ulkopuolelta, toteaa LeasePlan Finland Oy:n kaupallinen johtaja Johanna Ali.

   

  - Näiden väliin sijoittuu ulkoistuskumppanin hyödyntäminen yrityksen itse määrittelemien

  palveluiden osalta. Yritys ei missään nimessä menetä päätösvaltaansa. LeasePlanin asiantuntijuudesta ja puolueettomasta markkinaosaamisesta hyötyy, vaikka haluaisikin omistaa ajoneuvonsa itse, Ali jatkaa.

   

  Mitä hallinnointityöhön kuuluu?

   

  Omistusautojen hallinnoinnilla tarkoitetaan sitä, että yritys tai yhteisö omistaa itse autonsa, mutta ulkoistaa niiden hallinnoinnin rutiinityön. Hallinnointiin kuuluu kaikki yksittäiseen autoon ja autokannan hankintaan, ylläpitoon ja realisointiin liittyvä työ. Kokonaisuuden hahmottaminen voi olla hankalaa, sillä autoasioita hoidetaan yrityksissä useilla eri työpöydillä.

   

  Käytännössä työtä teettävät esimerkiksi ostojen kilpailuttaminen, työvaiheiden hyväksyminen, auton käyttöön ja huoltoon liittyvien laskujen käsittely, käytettyjen autojen myynti, vakuutuksista huolehtiminen, varustelu ja autokannasta raportointi. Yhtenä elementtinä on myös auton käyttäjien neuvonta ja ohjeistaminen eri tilanteisiin.

   

  - Hallinnointipalvelun kautta yritys saa autoasioiden ammattilaisen mukaan hankinnan, HR:n ja talouden prosesseihin ja työvaiheisiin, Johanna Ali kiteyttää.
   


  Ulkoistaminen tuo konkreettisia säästöjä

   

  Ulkoistamisen hintalappu on aina pienempi kuin saavutettavat hyödyt. Seuraava laskelma osoittaa, millaisen vuosisäästön 50 ajoneuvoa omistava yritys voi saavuttaa hallinnointipalvelun avulla.

   

   

  Näin säästät hallinnointipalvelun avulla vuositasolla, jos yrityksesi hallussa on 50 ajoneuvoa:  
  Autojesi vuosikustannukset: 420 000 €
  Palvelumme avulla kustannukset laskevat: 42 000 €
  Palvelumme maksu: 7 200 €(*
  Säästösi: 34 800 € vuodessa
  *) n. 1,7% autokantasi kokonaiskustannuksista  

   

  Lataa ilmainen opas omistusautojen hallinnoinnista