artikkelikuva

Uutta päästömittaustapaa aletaan soveltaa myös pakettiautoihin

22.02.2019

 • autoilun verotusautopolitiikkapäästöt
 • Ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen uusi mittaustapa WLTP laajenee koskemaan myös pakettiautoja. Tämä tarkoittaa ajoneuvokohtaisten CO2-lukemien nousua, mikä puolestaan nostaa autoveroa. Uusi pakettiauto kannattaakin tilata hyvissä ajoin ennen kuin muutokset syyskuussa astuvat voimaan.

  Ajoneuvojen päästömittaustapa WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) otettiin käyttöön syyskuussa 2018. Alkuvaiheessa WLTP koski ainoastaan henkilöautoja, mutta syyskuusta 2019 alkaen sitä aletaan soveltaa myös pakettiautoihin.

  Kaikkien rekisteröitävien pakettiautojen täytyy olla WLTP-tyypitettyjä viimeistään 1.9.2019 alkaen. Osa valmistajista siirtyy WLTP-testausta jo aiemmin tänä vuonna, jolloin näitä pakettiautoja myös verotetaan korkeamman CO2-lukeman mukaisesti.

  Lue lisää: Mikä WLTP?

  Mitä tiedämme tällä hetkellä?

  Henkilöautojen osalta WLTP-mittaustapaan siirtyminen ei ollut ihan yksinkertaista, sillä etukäteen ei tiedetty, paljonko yksittäisten merkkien ja mallien CO2-lukemat tulevat nousemaan. Erityisen hankalaa tämä oli siksi, että päästöarvot vaikuttavat suoraan autoverotukseen.

  Erilaisia arvioita toki tehtiin, mutta jälkikäteen selvisi, että arviot ja muuntotaulukot olivat liian optimistisia. Keskimäärin arvioitiin hiilidioksidiarvojen kasvavan 21 prosenttia, todellisuus olikin lähemmäs 30 prosenttia. Siksi oletammekin, että pakettiautojen CO2-lukemat tulevat nousemaan ainakin tuon 30 prosenttia.

  Lue lisää: Mitä WLTP muutti?

  Lue lisää: Autoilun hullu vuosi

  erotus seuraa progressiivisesti: mitä enemmän nousevat päästölukemat, sitä enemmän nousevat verot. Verotaulukoita korjattiin 1.1.2019 tavoitteena, että päästöarvojen nousun vaikutus verotukseen olisi neutraali.

  Mitä nyt kannattaa tehdä?

  Käytännössä henkilöautojen hinnat ovat nousseet WLTP:n myötä. Samoin uskomme käyvän pakettiautojen osalta, mutta näkymä ensi syksyyn on vielä epävarma.

  WLTP:n käyttöönoton takaraja pakettiautoille on 1.9.2019, mutta osa valmistajista on siirtymässä uuteen mittaustapaan jo ennen tuota takarajaa. Tämä tietysti vaikuttaa hinnoitteluun. Siksi suosituksemme on, että uudet ja vaihtuvat tuotantoautot kannattaa tilata mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kevään 2019 aikana.

  Autamme sinua mielellämme uuden tuotantoauton valinnassa, ota yhteyttä omaan avainasiakaspäällikköösi tai meidän myyntitiimiimme!