artikkelikuva

Pakettiauton varustelu: hanki uusi vai hyödynnä vanhaa?

26.09.2016

 • Autokannan hallinnointiHyötyajoneuvojen varusteluHyötyajoneuvotYritysautoiluYritysautoilun kustannuksetYritysautoilun palvelut
 • Hyötyajoneuvon varustelusta voi koitua 10 000 - 15 000 euron kustannus. Laskimme, kuinka paljon säästöä syntyy varusteiden siirtämisellä vanhasta autosta uuteen.

  Tuotannollisessa käytössä olevat pakettiautot yleensä varustellaan käyttötarpeeseensa sopivaksi. Pakettiautoihin rakennetaan kustomoituja hyllyjärjestelmiä, lisävalaistusta, työkalukaappeja, reikälevyjä ja astinlevyjä. Katolle voidaan asentaa kiinteät varoitusvilkut ja kattotelineet erikoisiakin tavarakuljetuksia varten. Autoissa voi myös olla inverttereitä tai liikuteltavia vinssejä. Kaiken kaikkiaan hyötyajoneuvon varustelusta voi syntyä 10 000 - 15 000 euron kustannus.

  - Summa voi olla jopa kolmasosa auton kokonaishankintahinnasta. Varustelussa ensiarvoisen tärkeitä asioita ovat luonnollisesti työturvallisuus ja käyttöön sopivuus, toteaa LeasePlan Finland Oy:n teknisten asiantuntijapalveluiden päällikkö Heikki Helevä.

  - Varustelu hankitaan osana investointia, eli se on mukana kuukausittaisessa leasingvuokrassa. Kustannus siis kuoletetaan leasingkauden aikana. Usein yrityksissä ajatellaan hieman sokeastikin, että uuteen hankittavaan autoon ostetaan uudet varusteet, eikä vanhan hyödyntämistä edes pidetä vaihtoehtona.

  Käytetyt varusteet käytännössä ilmaiset

  Varusteiden siirtäminen uuteen ajoneuvoon maksaa, mutta kustannus on huomattavasti pienempi kuin uusien kalusteiden tilaaminen ja asentaminen. Käytössä olleet varusteet ovat käytännössä ilmaiset. Oheinen laskelma osoittaa, että ensimmäisen pakettiauton leasingvuokra on korkeampi varusteiden hinnankuoletuksen vuoksi. Varusteiden siirtotyön kustannukseksi on arvioitu tuhat euroa.

  - Kahden samanlaisen ja samalla sopimussisällöllä olevan pakettiauton kuukausivuokraan tulee 160 euron ero. Jos jo käytössä olleita varusteita voidaan käyttää uudessa hankittavassa pakettiautossa neljän vuoden ajan, yritys säästää yli 7 500 euroa, Helevä summaa.

  Lataa Oppaamme hyötyajoneuvoista