artikkelikuva

Mitkä asiat vaikuttavat auton arvonalenemaan?

22.08.2017

 • AutokauppaHuoltoYritysautoiluYritysautoilun kustannukset
 • Merkki ja malli, ajetut kilometrit sekä hankintahinta. Nämä kenties ovat kolme ensimmäistä asiaa, jotka tulevat mieleen auton arvon laskemista pohdittaessa. Todellisuudessa hintakehitykseen vaikuttaa muutama muukin tekijä.

  Auton ikävuodet sekä mittariin kertyneet kilometrit vaikuttavat luonnollisesti auton jälleenmyyntiarvoon. Näiden lisäksi vaakakupissa painavat hankintahinta, polttoainetyyppi, CO2-päästöt, huoltohistoria ja se, kuinka paljon kyseistä automallia on käytettyjen autojen markkinoilla.

  - Listaan on vielä lisättävä muutama hieman abstraktimpi tekijä, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi – olipa sitten kyseessä tavallinen kuluttaja tai autoja omistava yrityspäättäjä. Niitä ovat muun muassa yhteiskunnan taloussuhdanteet, autoveropäätökset, yleinen markkinatilanne sekä automallin elinkaari, kertoo LeasePlan Finland Oy:n palautuvien autojen yksikön päällikkö Jari Koskinen.

  - Automallin elinkaarella tarkoitetaan sitä, onko autovalmistaja esimerkiksi poistamassa tietyn mallin valmistuksen. Tällöin huomioidaan se, kuinka paljon mallia on saatavilla uutena tai käytettynä.

  Arvonalenemaan vaikuttavat seikat:
  • Markkinatilanne
  • Taloussuhdanteet
  • Autoveropäätökset
  • Ajokilometrit
  • Auton merkki, malli ja vuosimalli
  • Auton hankintahinta
  • Automallin määrä markkinoilla
  • Automallin elinkaari
  • Polttoainetyyppi
  • Päästöt
  • Huoltohistoria

   

  Taustalla Suomen ja Euroopan laajuinen data

   

  LeasePlan Finland Oy:n palautuvien autojen yksikkö käsittelee vuosittain noin 5 000 ajoneuvoa. Lukuun kuuluu sekä työsuhdeautoja että asiakasyritysten käytössä olleita hyötyajoneuvoja eli tuotantoautoja.

  - Jokainen auto tarkastetaan yksityiskohtaisesti ja täysin objektiivisesti. Olemme myyneet autoja Suomessa jo vuodesta 1998 lähtien. Käytössämme on erittäin laaja datapankki jokaisesta tarkastamastamme autosta kaikkine yksityiskohtineen. Kansainvälisenä tekijänä voimme laajentaa tietohaut myös Euroopan laajuisiksi.

  Tietyn automerkin ja -mallin määrää markkinoilla voidaan arvioida useista portaaleista. Tarkastelussa huomioidaan myös Trafin julkaisemat rekisteröintitilastot. Niitä autoja, joita rekisteröidään eniten, on usein myös runsaasti myynnissä käytettynä.

  Huollot ja korjaukset vaikuttavat auton arvoon

  LeasePlanin hallinnoimat työsuhde- ja yritysautot ovat lähes poikkeuksetta huolto-ohjelman mukaisesti huollettuja. Huoltoverkostoon valitaan vain luotettavia kumppaneita.

  - Käytetyt automme ovat haluttuja käytettyjen autojen markkinoilla, koska ostajat tietävät ajoneuvojen huoltokirjojen olevan kunnossa, Koskinen toteaa.

  Esimerkiksi työsuhdeautoilijalle auton huolto on äärimmäisen helppoa sijaisauto- ja lentohuoltopalveluineen.

  - Asiaa voisi konkreettisesti kuvata siten, että yksityinen kuluttaja on huoltoliikkeessä oman lompakkonsa kanssa. Määräaikaishuoltoja saatetaan siirtää eteenpäin muiden talouden muiden rahareikien painaessa. Työsuhdeautoilijan ei tarvitse itse huolehtia huoltolaskusta.

  Leasingautoille tapahtuu tutkitusti keskimääräistä vähemmän onnettomuuksia, kun vahinkojen määrä suhteutetaan autolla ajettavaan kilometrimäärään. Ero kertoo siitä, että leasingautot ovat keskimääräistä Suomen autokantaa huomattavasti uudempia ja uusien autojen turvatekniikka on paljon keskimääräistä parempaa. Lue leasingautojen vähäistä onnettomuusmäärää käsittelevä artikkeli tästä.