artikkelikuva

LeasePlan lanseeraa ensimmäisenä sähköautojen latausratkaisut yritys- ja työsuhdeautoille

12.12.2017

 • EkologisuusIlmiötSähköautoSähköautoiluTyösuhdeautoiluYritysautoiluYritysautoilun kustannuksetYritysautoilun palvelut
 • LeasePlan tuo ensimmäisenä leasingtoimijana Suomessa tarjolle sähköautojen latausratkaisut, jotka mahdollistavat kulujen kohdistamisen autokohtaisesti.

  LeasePlan Finland Oy on kehittänyt ensimmäisenä suomalaisena leasingtoimijana ladattavien autojen täyden palvelun latausratkaisut yritysautoilun tarpeisiin yhteistyössä kahden latauslaitetoimittajan kanssa. Tällä hetkellä suomalaisyrityksissä on huomattavan kirjavia käytäntöjä ladattavien autojen ja latauslaitteiden hankintaan, käyttöön sekä kulujen kohdistamiseen.

   

  - Yritykset ovat kasvavissa määrin kiinnostuneita ekologisen autoilun lisäämisestä, mutta sähköautoiluun liittyvät rutiinit ovat vasta rakentumassa. Oman lisämausteensa asiaan tuovat erilaiset autoedut, yrityskohtaiset autopoliittiset linjaukset sekä verottajan näkemys muun muassa latauslaitteiden hankinnasta, kertoo LeasePlan Finland Oy:n avainasiakaspäällikkö Tiina Märijärvi.

   

  - Haluamme olla vahvasti vaikuttamassa ympäristöystävällisen yritysautoilun kasvamiseen Suomessa ja luomassa puuttuvia systemaattisia malleja. Olemme rakentaneet yhteistyössä Liikennevirta Oy:n ja Plugit Finland Oy:n kanssa valmiit ratkaisut, joissa on huomioitu kaikki tarvittavat elementit sekä yrityksen että työsuhdeautoilijan näkökulmasta. Haluamme tehdä sähköautoilun yrityksille niin helpoksi, ettei ladattavien autojen yleistyminen jää kiinni siitä, että latausratkaisut ja kulujen kohdistaminen koetaan hankalaksi, Märijärvi jatkaa.

   

  Plugit Finland Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Topi Aaltonen näkee latausratkaisujen tuotteistamisen edelläkävijyytenä ja vaivattomamman autoilun mahdollistamisena.

   

  - Tällä hetkellä valtaosa ladattavista autoista myydään yritysautoiksi. LeasePlanilta tämä on rohkea, oikea ja hyvin ajoitettu päätös konseptoida latausratkaisut helpoiksi sekä yrityksille, autojen käyttäjille että niiden kiinteistöjen omistajille, joihin latauslaitteet asennetaan. LeasePlanin asiantuntijakumppanina tarjoamme käyttövarmaa latausinfraa kaikkine palveluineen, Aaltonen summaa.

   

  - Latauksen sujuva järjestäminen on monelle autoilijalle kynnyskysymys. Älykkäät latausratkaisut mahdollistavat esimerkiksi vapaan autoedun toteutumisen: kotilatauksen kustannukset saadaan helposti hyvitettyä autoilijalle. Samalla palvelulla voidaan taloyhtiökohteissa taata naapurisovun säilyminen, kun ladattu sähkö laskutetaan oikealta lataajalta ja hyvitetään taloyhtiölle, toteaa puolestaan palvelujohtaja Jaakko Liesmäki Liikennevirta Oy:stä.

   

  Kulujen kohdistaminen helpottuu hybrideillä ja täyssähköautoilla

   

  Ladattavien hybridien määrä on kasvanut LeasePlanin hallinnoimassa autokannassa tasaisesti viime vuosien aikana – ja jopa nopeammin koko maan autokantaan verrattuna. Esimerkiksi kuluvan vuoden 2017 aikana tammi- ja lokakuun välisenä aikana koko maan henkilöautojen ensirekisteröinneistä 1,95 prosenttia oli plug-in hybrideitä, kun LeasePlanin henkilöautojen ensirekisteröinneissä vastaava luku oli 3,54 prosenttia.

   

  Hybridien latauskulujen kohdistaminen on aiheuttanut haasteita yrityksille ja autoilijoille muun muassa sähkönkulutuksen todentamisen suhteen: miten vapaata autoetua nauttivan autoilijan kotona tapahtuvat lataukset kohdistetaan? Tai vastaavasti: miten käyttöetua nauttivan autoilijan työpaikan parkkipaikalla tapahtuvat lataukset lasketaan?

   

  Kustannusten seuranta muuttuu moniulotteisemmaksi, jos auton latauspiste on esimerkiksi taloyhtiön yhteiskäytössä.

   

  - Älykkäät ratkaisumme poistavat nämä ongelmat. Punaisena lankana on se, että latauslaite kykenee raportoimaan autokohtaisesti kuluneen sähkön määrän ja osoittamaan laskun oikeaan paikkaan. Taloyhtiön latauslaitteen asennuksessa on oltava taloyhtiön hallituksen lupa, mutta periaate on sama: laite raportoi, mitä autoa on milloinkin ladattu, kertoo Tiina Märijärvi.
   

  Autoedut, latauspisteen sijainti ja laskutus
     Latauspiste kotona Latauspiste taloyhtiössä
  Vapaa autoetu Tapahtumien laskutus LeasePlanilta, tilitys kotilatauksista autoilijan omalle pankkitilille Tapahtumien laskutus LeasePlanilta, tilitys taloyhtiölle
  Käyttöetu (tai vastaava) Tapahtumien veloitus autoilijalta, ei tilityksiä kotilatauksista Tapahtuminen laskutus autoilijalta, tilitys taloyhtiölle

   

  Verotus ja autopolitiikka huomioitava

   

  Latausratkaisujen hankinnassa ja käytössä on huomioitava myös verottajan näkökulma. Käyttöetuauton lataaminen työpaikan sähköllä on verotettavaa etua, joka pystyttävä mittaamaan ja todentamaan. Vastaavasti jos työnantaja kustantaa latauslaitteen auton käyttäjän kotiin, siitä muodostuu rahanarvoinen etu, joka lasketaan mukaan työnantajan veronalaiseen palkkatuloon.

   

  - Yrityskohtaisessa autopolitiikassa puolestaan voidaan ottaa kantaa muun muassa siihen, minne latauslaitteet asennetaan, kenen kustannuksella latauslaite hankintaan, kenelle latauslaitteen omistus jää ja miten työpaikalla sijaitsevat latauspaikat jaetaan käyttäjien kesken, Märijärvi kertoo.

   

  - Joissakin yrityksissä autopolitiikka sanelee myös latauslaitteen tyypin. Yritysautoilu muuttuu vuosi vuodelta ympäristöystävällisemmäksi, joten useissa yrityksissä myös autopolitiikan päivittäminen on ensimmäinen askel ekologisen autoilun mahdollistamiseksi.

   

  Latauslaitteen hankinta ja käyttö käytännössä

   

  Jo yksin latauslaitteen hankkiminen on tuottanut yrityksille ja yksittäisille autoilijoille päänvaivaa: toimijoiden kartoittaminen ja kilpailuttaminen on vienyt resursseja useilta tahoilta. Seuraava listaus kiteyttää, miten latauslaitteen hankintaprosessi käytännössä etenee LeasePlanin kautta:

   

  Latauslaitteen hankinta autotilauksen yhteydessä:
  1. Autoilija tilaa autotilauksen yhteydessä latauslaitteen ja niiden asennuksen kiinteähintaisena pakettina LeasePlanilta. Jos laite sijoittuu taloyhtiöön, hankkii autoilija luvan taloyhtiön hallitukselta.
  2. LeasePlan ilmoittaa laitetilauksesta latauslaitetoimittajalle. Latauslaitetoimittajalle välitetään tiedot autoedusta ja arvioidusta auton luovutuksen ajankohdasta sekä autoilijan yhteystiedot.
  3. Latauslaitetoimittaja ottaa yhteyttä autoilijaan.
  4. Asennuttaja ottaa yhteyttä autoilijaan asennuksen ajankohdan määrittämiseksi ja pyytää tarvittaessa lisätietoja asennusta varten.
  5. Latauslaitetoimittaja laskuttaa LeasePlania asennuksen jälkeen.

   

  Lue lisää ekologisesta yritysautoilusta näistä Liikkeellä.fi-artikkeleista:

   

  Sähköautojen myynti kasvoi Suomessa 45 prosenttia alkuvuoden aikana

  Alhaisemmat käyttökulut kompensoivat hybridin hankintahintaa

  Miten yritys voi kannustaa ekologisen auton valintaan?