artikkelikuva

Autoilun verotus muuttuu 2017

12.12.2016

 • Autoilun verotusYritysautoiluYritysautoilun kustannukset
 • Auto-, ajoneuvo- ja polttoaineveroihin on luvassa muutoksia ensi vuonna.

  Polttoaine- ja ajoneuvoverot nousevat, mutta autovero laskee. Muutoksista osa astuu voimaan jo tammikuun 1. päivänä 2017.

  Autovero laskee kuluvan hallituskauden aikana yhteensä 182 miljoonaa euroa neljässä erässä. Ensimmäinen osuus toteutui vuoden 2016 alussa ja seuraava ensi tammikuussa.

  Autoveroa kevennetään pienipäästöisiä autoja suosien koko hallituskauden aikana yhteensä 180 miljoonalla eurolla. Kevennys tulee voimaan portaittain vuosina 2016-2019. Kauppalehden mukaan auto-, ajoneuvo- ja polttoaineverot tuovat valtiolle ensi vuonna 4,7 miljardia euroa. 

  Ajoneuvovero nousee 36,50 eurolla

  Ajoneuvovero jakaantuu perusveroon ja käyttövoimaveroon (dieselvero). Perusveron määrä on vuonna 2017 106–654 euroa riippuen ajoneuvon hiilidioksidipäästöstä. Sekä henkilö- että pakettiautojen ajoneuvoveron perusvero perustuu auton valmistajan ilmoittamiin päästölukemiin. Henkilöautojen ajoneuvoverot nousevat ensi vuonna 36,50 euroa jokaiselta ajoneuvolta, moottoribensiinin vero 2,12 senttiä litralta ja dieselöljyn 2,41 senttiä litralta.

  Laskutusjaksojen takia vuoden 2017 veroa on saattanut maksaa korotettuna jo vuoden 2016 puolella.

  Ennakkopalautusmenettely on kysymysmerkki

  Leasing- ja autovuokrausyritykset saavat vuonna 2017 autoveron vaihtoehdoksi ennakkopalautusmenettelyn, jonka voi ottaa käyttöön halutessaan.

  Ennakkopalautusmenettelyssä yritykset maksavat asiakkailleen vuokraamistaan autoista autoveron vain käyttöajalta, esimerkiksi kolmelta vuodelta, jolloin se on noin 36 prosenttia. Nykyisin vero on maksettava kokonaan heti auton hankinnan yhteydessä.

  Järjestelyssä yritykset sitoutuvat viemään auton pois maasta leasingsopimuksen päätyttyä. Autoalan toimijoiden mukaan tämä syö vaihtoehdon edut. Käytännössä veroetu toteutuu vain kaikkein kalleimpien ja suuripäästöisimpien autojen yhteydessä.

  Lain mukaan auto täsmäytetään markkinahintaan, kun auto viedään maasta ja palautusverot maksetaan sen mukaan. Palautus voi poiketa arvioidusta, kun selkeää laskentakaavaa ei vielä ole. Riskit voivat olla ovat tuhansia euroja.