artikkelikuva

AKL:n suhdannebarometri ennustaa leasingin suosion kasvavan

12.04.2017

 • AutokauppaTyösuhdeautoiluYritysautoiluYritysauton hankintaYritysauton rahoitusmuodot
 • Autoalan Keskusliiton maaliskuussa toteuttaman suhdannebarometrin mukaan leasingin osuudelle ennakoidaan selvää kasvua.

  AKL:n suhdannebarometrissä tutkittiin kahden kohderyhmän käsityksiä toimintaympäristön muutoksista ja tulevaisuudenkuvista. Ensimmäiseen kohderyhmään kuului autoliikkeitä, toiseen puolestaan leasing- ja rahoitusyhtiöitä, autokorjaamoja, autotarvikeliikkeitä ja vakuutusalan yrityksiä. Kyselyt toteutettiin maaliskuun viimeisellä viikolla.

  Kyselyihin vastanneet uskoivat sekä leasingpalveluiden että osamaksukaupan yleistyvän vuosien 2017-2018 aikana autokaupassa.

  - Leasingin merkitys on selvästi suurempi Etelä-Suomessa kuin Pohjois-Suomessa, kertoi AKL:n puheenjohtaja Heikki Häggkvist Turun Sanomille.

  Suhdannebarometri: Autoala arvioi leasingin yleistyvän
  Autoliikkeet: Muut autoalan toimijat:
  • Noin puolet autoliikkeistä uskoo leasingpalveluiden kasvavan hieman uusien autojen ostajien piirissä.
  • Noin 8 % autoliikkeistä ennustaa leasingpalveluiden selkeään kasvuun uusien autojen ostajien piirissä.
  • Käytettyjen autojen ostajien piirissä käsitykset ovat maltillisempia: suurin osa vastaajista näkee osuuden pysyvän samana. Noin 25 prosenttia näkee leasingin suosion kasvavan joko hieman tai selkeästi.
  • Noin puolet autoalan muista toimijoista uskoo leasingpalveluiden kasvavan hieman.
  • Noin 25 prosenttia vastaajista arvioi leasingpalveluiden osuuden kasvavan selkeästi vuosien 2017-2018 aikana.

  AKL:n suhdannebarometri kevät 2017, puheenjohtaja Heikki Häggkvistin esitys

  Autoalalla aiempaa valoisammat näkymät

  Suhdannebarometri näyttää kuluvalle vuodelle aiempaa myönteisempää kehitystä – autoalan pitkä taantuma on kääntymässä pieneen kasvuun. Autokaupan taantuma alkoi vuonna 2009 ja ajoneuvojen ensirekisteröintien määrät ovat olleet selkeästi normaalitason alapuolella koko 2010-luvun. Noin 80 prosenttia autoliikkeistä uskoi myyntinsä kasvavan tänä vuonna ja kolmannes arvioi henkilökuntansa kasvavan vuoden aikana.

  Helmikuussa päivitetty autoalan myyntiennuste tälle vuodelle on 120 000 henkilöautoa, jolloin uusien autojen myynti kasvaisi 0,8 prosentilla vuoteen 2016 mennessä.