artikkelikuva

Skoda Octavia 1.6 TDI 105 Elegance

 • HenkilöautoKoeajossaPolttomoottoriSkoda
 • Kolmannen sukupolven Octavia on hyvän tuntuinen paketti, josta löytyy useita näppäriä käytännön ratkaisuja

  Kolmanteen sukupolveen ehtinyttä Octaviaa on jälleen nostettu VAG:n keskinäisessä hierarkiassa askeleen ylemmäksi. Emomerkin isompi Passat-malli alkaa olla jo näköpiirissä – eikä kovin kaukana. Tavaratilan osalta mennään jo osittain ohikin. Paljon on tapahtunut sitten niiden aikojen, kun Skoda oli karsastettu itäauto.

  Toisia saattaa häiritä VAG-autojen yhdenmukaistuminen, mutta nykyisen kaltaisissa olosuhteissa se taitaa olla kilpailukyvyn kannalta välttämätöntä. Eikä tulevaisuuden visio, jossa omistamisesta siirrytään palveluihin, helpota tilannetta yhtään. Aurinkoa tähyillään Kaukoidän kasvavilta markkinoilta, mutta kilpailu voi sielläkin yltyä kovaksi.

  Octavia on kaikin puolin hyvän tuntuinen paketti. Sisätilat ovat pidentyneen akselivälin avulla hieman kasvaneet. Etenkin takapenkille on tullut lisätilaa jaloille. Kaksi aikuista matkustaa takana oikein mukavasti. Viimeistely on laadukasta, ja kaikki tuntuu olevan käytännöllisyyden kannalta harkitusti paikoillaan. Elegance-varustelutasossa vakiona oleva avaimettoman käynnistysjärjestelmän startti-nappi on sijoitettu poikkeuksellisesti virtalukon paikalle.

  Octavia kulkee maantiellä ja taajamissa tukevasti. Varsinaisia heikkouksia ei ajettavuudesta löydy. Pienin diesel-vaihtoehto tarjoaa sopivasti voimaa arkiajoon, mutta kapeahkon vääntöalueen ja hallintalaitteiden ominaisuuksien takia rivakat kiihdytykset eivät suju ainakaan ensi alkuun jouhevasti. 6-vaihde on jätetty jostain syystä tämän moottorivaihtoehdon yhteydessä pois. Vakiovarustelu on kattava ja lisävarustelistalle on tullut lisää ruksattavaa.

  Skoda on sisällyttänyt autoon useita näppäriä käytännön ratkaisuja. Esimerkiksi tästä käy tavaratilan käännettävä lattiamatto, jonka toinen puoli on kangasverhoiltu ja toinen kumipinnoitteinen. Näin likaisempien tavaroiden kuskaaminen on helpompaa. Ilmoitettujen kulutuslukemien perusteella Octavia on pieniruokainen. Käytännön kulutuslukemat ovat luonnollisesti hieman suurempia. Hinnat alkavat reilusta parista kympistä.

  Koeajoauton hintatiedot (2013)

  Tekniset tiedot:
  EU kulutus / l / 1ookm
  kaup. / maantie / yhd.
  4,6 / 3,3 / 3,8
  CO2-päästöt: 99 g/km

  Käyttöetu: 430 €
  Vapaa autoetu: 625 €
  Kokonaishinta: 28 068,16 €


  Kirjoittaja: Juha Rajaharju  Rajaa koeajoja

  Koeajot