artikkelikuva

Vuoden automyyjä: Talouden noususuhdanne näkyy piristyvässä autokaupassa

05.09.2017

 • AutokauppaIlmiötVuoden automyyjä
 • LeasePlanin valitseman Vuoden automyyjä Oskar Seppäsen mukaan varsinkin pakettiautojen myynnin nousu näkyy konkreettisesti päivittäisessä autokaupan arjessa.

  Uusien autojen ensirekisteröintien määrä lähti nousuun toukokuussa 2017 vuosien hiljaiselon jälkeen. Esimerkiksi heinäkuussa ensirekisteröitiin yli 8 800 uutta henkilöautoa, joka on 6 prosenttia viime vuoden heinäkuuta enemmän.

  - Autoalalla seurataan sekä ensirekisteröintien että uusien autojen tilausten kehittymistä. Nämä kaksi asiaa menevät usein sekaisin. Heinäkuun ensirekisteröintien kasvuprosenttien taustalla oleva myyntityö on tehty jo maalis-huhtikuussa. Rekisteröinnit tulevat siis hieman jälkijunassa, mutta tietysti nämä kaksi asiaa kohtaavat pitkässä juoksussa, toteaa Vuoden automyyjä Oskar Seppänen.

  LeasePlan Finland Oy:n Vuoden 2016 automyyjänä palkittu Seppänen työskentelee Espoon Olarin Veholla. Hän toteaa talouden noususuhdanteen näkyvän varsinkin pakettiautojen myynnissä. Samaa kertovat myös tilastot: uusia pakettiautoja on rekisteröity tammi- ja heinäkuun välisenä aikana jopa 24 prosenttia viime vuotta enemmän.

  - Talouden piristyminen näkyy selkeästi esimerkiksi rakennusteollisuudessa. Kun rakennussektorin nousukausi alkaa, kasvaa myös kalustotarve ja yrityksillä on uskallusta investoida. Meillä Olarin Veholla suurimmat kevään ja kesän onnistumiset liittyvät juuri pakettiautojen myyntiin.

  Autoalan ennuste povaa rauhallista kasvua

  Autoalalla ennustetaan, että henkilöautoja ensirekisteröidään kuluvan vuoden aikana 120 000 kappaletta, joka tarkoittaisi noin yhden prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna. Vuodelle 2018 puolestaan ennakoidaan noin neljän prosentin kasvua ensirekisteröinneissä.

  Henkilö- ja pakettiautojen autoalaa käsittelevä ennuste perustuu mm. talouskehitykseen, tilauskantaan, asiakastilauksiin ja sekä maailman- että Euroopanlaajuisiin kaupan kasvunäkymiin. Ennusteen luovat Autotuojat ry:n, Autoteollisuus ry:n ja Autoalan Keskusliiton asiantuntijat.

  - Käytännössä taantuma alkoi näkyä myyntitilastoissa 2008. Vuosina 2011 ja 2012 tunnelin päässä oli jo valoa, mutta sitten alkoikin nihkeämpi ajanjakso. Meillä Veholla tilanne on ollut tasainen – onnemme on ollut siinä, että olemme tehneet jo vuosikymmeniä töitä laadukkaiden automerkkien parissa, Seppänen kertoo.

  - Toisaalta kuluttajapuolen hiljaisempaa aikaa on tasoittanut myös erittäin vahva yritysmyyntimme ja panostaminen yritysasiakkaisiin.

  Vehon tarjoamassa on runsaasti työsuhde- ja yrityskäyttöön soveltuvia merkkejä, kuten Mercedes-Benz, Skoda, Peugeot, Ford, Honda ja Citroen. Seppänen työskentelee pääasiassa Ford-myynnissä ja tämän syksyn ilona on uutuus-Fiesta.

  - Vaikka Fiesta pienen kokoluokan auto onkin, siinä on Mondeon ja Focuksen tasoiset mukavuus- ja turvallisuusvarusteet. Jos kuljetettavaa tavaraa on vähän, on tämäkin vaihtoehto sopiva ketterään kaupunkiajoon.

  Lue lisää Vuoden automyyjästä tästä artikkelista