artikkelikuva

Vuoden automyyjä 2014: “Pitää sen, minkä lupaa”

26.01.2015

 • AutokauppaIlmiötVuoden automyyjä
 • Vuoden automyyjä Petri Rasi uskoo, että onnistuminen myyntityössä edellyttää aitoa kiinnostusta ja kykyä kuunnella.

  Netti on muuttanut autokauppaa lähinnä siinä mielessä, että nykyisin moni asiakas on jo etukäteen selvittänyt paljon asioita ja kysyy paljon yksityiskohtaisempia, esimerkiksi erilaisiin lisävarusteisiin ja niiden hyötyihin liittyviä kysymyksiä, Petri Rasi sanoo.

  LeasePlanin Vuoden 2014 automyyjäksi valittu espoolainen Rasi lähtee asiakkaiden kanssa aina liikkeelle tarvekartoituksesta: millainen perhe, millaisia kuljetustarpeita, millaisia ajomatkoja. Kartoitus on edelleen tarpeen – siinäkin tapauksessa, että asiakkaalla olisi paljon tietoa ja ehkä melko selkeä käsitys suunnitelmissa olevasta autostakin.

  - Se on sitä hyvän myyjän ammattitaitoa: saada asiakas kertomaan ja huomaamaan juuri ne hänelle autonhankinnassa merkityksellisimmät seikat. Netti on hyvä apuväline, mutta ei tässä tapauksessa korvaa henkilökohtaista palvelua. Sama koskee tavallaan myös koeajoa eli netistä voi hakea paljon tietoa, mutta fiiliksen saa vain ajamalla.

  Unelma-ammatissa automyyjänä

  Petri Rasi tiesi haluavansa isona automyyjäksi jo pienenä poikana käydessään autokaupoilla isänsä kanssa. Lapsuuden haaveammatti säilyi läpi vuosien, ja kauppakoulun jälkeen opinnot jatkuivat automyyjäkoulutuksessa Rajamäellä. Sinne pääseminen ei kuitenkaan sujunut ihan ongelmitta, sillä opiskelijavalinnasta vastanneita arvelutti Rasin nuori ikä. Vasta autotalon johtajana toimineen ystävän isän suositus vakuutti valitsijat.

  - Automyyjätutkinnon vuosikurssi oli ensimmäinen laatuaan, ja meitä osallistujia oli lopulta viitisentoista. Käsittääkseni olen ainoa, joka on edelleen alalla, Rasi naurahtaa.

  Opiskeluaikana hän työskenteli huoltoasemalla apupoikana, mutta ensimmäinen virallinen työpaikka löytyi VV-Autolta, jossa hän on tehnyt koko mittavan, jo yli 20 vuoden ja 3000 myydyn auton mittaisen uransa.

  - Näen itseni näissä hommissa eläkeikään asti. On sen verran haasteellinen ja mukava duuni, etten ole lainkaan leipiintynyt. Ja kun on hyvä tuote, johon itse uskoo, on helppo myydä. Kai tämä on vähän kutsumusammatti.

  Motivaatio ja työssä viihtyminen näkyy myös asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Siitä todistaa valinta Vuoden 2014 automyyjäksi.

  - Suuri kiitos kaikille! Pyrin tekemään jatkossakin työni vähintään yhtä hyvin sekä asiakkaiden että kumppanien suuntaan, lupaa valinnasta iloisesti yllättynyt Rasi.

  Lupaukset on pidettävä

  Tällä hetkellä Petri Rasi vastaa tuotepäällikkönä kaikista VW-henkilöautoista.

  - Parasta työssäni on ehdottomasti se, että saa tehdä töitä ihmisten kanssa. Yksikään päivä ei ole samanlainen, ja kun aamulla tulee töihin, ei tiedä mitä on luvassa.

  Monipuolinen tehtävänkuva ja hyvä työnantaja varmistavat työinnon säilymisen vuodesta toiseen. Rasi arvostaa, sitä että VV-Autolla asiakastyytyväisyyteen panostetaan paljon; näin rakennetaan suhteita, jotka jatkuvat autosta toiseen. Hänen mukaansa hyvän asiakaskokemuksen resepti on melko yksinkertainen.

  - Pitää sen, minkä lupaa eikä lupaa sellaista, mitä ei pysty toteuttamaan. Asiakkaan yhteydenottoihin pitää reagoida nopeasti. Lisäksi pitää olla aidosti kiinnostunut ja osata kuunnella, jotta voi myydä oikeanlaisen auton.

  Koeajon merkitys on hänestä varusteiden lisääntymisen myötä pikemminkin kasvanut kuin vähentynyt.

  - Lisävarusteet ja niiden hyöty halutaan päästä kokeilemaan oikeassa käytössä. Samaten on tärkeää tarkistaa, mahtuvatko esimerkiksi harrastusvälineet tavaratilaan tai miten äänekäs auto on ajaa.

  - Tähän LeasePlanin Koeajopäivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden: kun saman katon alla on useampia merkkejä tulee vertailusta helpompaa ja vaivattomampaa. Ja koko perhettä puhutteleva ohjelma on tietysti pelkkää plussaa.

   

  Vuoden automyyjä 2014 Petri Rasi
  • Tuotepäällikkö, VV-Auto
  • Perhe: vaimo ja 4-vuotias poika
  • Kotikaupunki: Espoo
  • Ajaa: VW Golf maakaasu TGI
  • Harrastukset: kuntosali ja golf
  • Motto: Pidä se, minkä lupaat.