artikkelikuva

Vaatimustaso automyyjiä kohtaan kasvanut

20.10.2016

 • Auto ja liikenneAutokauppaIlmiötTyösuhdeauton valintaVuoden automyyjä
 • 30 vuotta autojen myyntityötä tehnyt Vuoden automyyjä Kyösti Lähde toteaa, ettei myyjälle enää riitä pelkkä autojen ominaisuuksien tunteminen.

  Tammikuussa Vuoden Automyyjäksi valittu Bilia Kaivokselan tuotepäällikkö Kyösti Lähde toteaa, että vaatimustaso automyyjiä kohtaan on kasvanut huimin harppauksin.

  - Enää ei riitä, että tuntee auton ominaisuudet, varustetason ja tekniset yksityiskohdat. Tänä päivänä on osattava esimerkiksi kännyköiden ominaisuudet ja kyettävä kertomaan, miten asiakkaan puhelin yhdistetään auton toimintoihin, Lähde summaa.

  - Auton luovutustilaisuus voi kestää tunnista kolmeen tuntiin. Se on haaste. Olemme verranneet sitä tietokoneen ostotilanteeseen: jos menet ostamaan tietokonetta, kestäisi myyjällä viikon selostaa, kuinka kaikki eri ohjelmia käytetään. Sama asia on auton ostossa – opastaminen kestäisi päiviä asiakkaan osaamistasosta ja kiinnostuksesta riippuen.

  Bilia on järjestänyt niin sanottuja Tekniikkailtoja jo usean vuoden ajan. Puoli vuotta Volvon omistaneet autoilijat kutsutaan iltaan, jossa autoinsinöörit, mekaanikot ja turvallisen ajon asiantuntijat kertovat Volvon ominaisuuksien ja toiminnallisuuksien käyttämisestä sekä vastaavat kuljettajien kysymyksiin.

  - Asiakkaat ovat ottaneet Tekniikkailtamme erittäin hyvin vastaan. Mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin saadaan vastaukset ja ammattilaisten kanssa on mahdollista käydä lävitse, miten mikäkin toimii.

  Ilmastointikin luksusta

  Tänä vuonna täyttyy 30 vuotta siitä, kun Kyösti Lähde myi ensimmäisen autonsa. Kun hän aloitti vuonna 1986 Mazda-myyjänä, olivat autojen ominaisuudet luonnollisesti aivan toista luokkaa.

  - Suurimpia mullistuksia vuosikymmenten aikana ovat olleet abs-jarrut, ajovakauden hallintajärjestelmä sekä tietysti elektroniikan ja tietokoneiden mahdollistamat kaistavahdit, kuolleen kulman tutkat ja automaattiset jarrutusjärjestelmät.

  - Autojen turvallisuus on kehittynyt huikeasti ja se on erinomainen asia. Esimerkiksi ajovakauden hallintajärjestelmä on turvavöiden jälkeen toiseksi tärkein vakiovaruste, joka pelastaa ihmishenkiä.

  Lähde muistelee ensimmäisen myydyn auton olleen Mazda 323. Tuolloin luksustason varusteita olivat esimerkiksi sähköikkunat, keskuslukitus, lohkosisäpistoke ja radio.

  - Ilmastointikin oli tuolloin luksusta. Ostajat empivät sen ottamista autoihinsa, koska ajattelivat, ettei sille ole käyttöä Suomessa. Syy siihen oli, ettei Suomessa ole niin paljoa hellepäiviä, että viilennystä olisi tarvinnut.

  - Ilmastointi on kuitenkin osa myös turvallisuutta. Se poistaa kosteutta sisäpuolelta ja parantaa näin kuljettajan näkyvyyttä. Lisäksi raikas ja sopiva hengitysilma pitää kuljettajan virkeänä.