artikkelikuva

Liikuthan oikein yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä?

16.08.2016

 • IlmiötLiikennePerheTurvallisuus
 • Pyöräilijät jakavat ajoväylänsä huomattavan usein jalankulkijoiden kanssa. Vuoden alusta lailliseksi tulleet sähköiset liikkumisvälineet vaativat yhä enemmän tarkkaavaisuutta.

  Pyörätie jaetaan usein jalankulkijoiden kanssa. Tapoja on kahdenlaisia: rinnakkaisia sekä yhdistettyjä. Tilannenopeuden tärkeys ja toisten kulkijoiden huomioiminen korostuu varsinkin yhdistetyllä liikkumisväylällä.

  Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain
  • Pyöräilijä ajaa aina väylän oikealla puolella
  • Jalankulkija saa käyttää kumpaa reunaa tahansa
  • Pyöräilijän on ohitettava väylän samalla puolella etenevä tienkäyttäjä aina vasemmalta puolelta
  • Pyöräilijöille ja jalankulkijoille on oma puolensa, jotka on erotettu toisistaan joko rakenteellisesti tai valkoisella viivalla
  • Liikennemerkki osoittaa, kumpi puoli on pyöräilijöille
  • Pyöräilijä ajaa oman väylänsä oikeassa reunassa.

  Sähköavusteiset laitteet kävely- ja pyöräteillä

  Jalankulkijoiksi lasketaan kävelijöiden, potkulautailijoiden, rullaluistelijoiden ja pyörää taluttavien lisäksi nykyään myös leijulaudoilla liikkuvat. Sähköavusteiset tai moottorilla varustetut polkupyörät ovat myös nopeasti yleistyvä näky katukuvassa. Sähkökäyttöisillä laitteilla päästään etenemään tavallista kävelyvauhtia rivakammin ja vieläpä melko äänettömästi.

  ”Oikea paikka näillä laitteilla liikkumiseen on pääsääntöisesti pyörätie, tosin kävelyvauhtia liikuttaessa itsestään tasapainottuvilla laitteilla saa käyttää myös jalkakäytävää”, Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertoo.

  Sähköisellä liikkumisvälineellä kulkeva rinnastetaan jalankulkijaksi, kun laitteen maksiminopeus on enintään 15 kilometriä tunnissa. Isompia, enintään 25 kilometrin tuntinopeutta kulkevia kevyitä sähköajoneuvoja ajettaessa noudatetaan polkupyöräilijän liikennesääntöjä.