artikkelikuva

75 prosentin kasvu vaihtoehtoisten käyttövoimien autojen ensirekisteröinneissä

31.01.2017

 • AutokauppaEkologisuusIlmiötSähköautoiluTyösuhdeautoiluUudet moottoriteknologiat
 • Trafin julkistamien ensirekisteritilastojen mukaan erityisesti ladattavien hybridien määrä on voimakkaassa kasvussa.

  Trafin mukaan vaihtoehtoisia käyttövoimia käyttävien autojen ensirekisteröintien määrä kasvoi vuonna 2016 huimalla 75 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Kaikkiaan vaihtoehtoisilla käyttövoimilla (ladattavat hybridit, sähkö, kaasu, flexifuel ja vety) kulkevia henkilöautoja rekisteröitiin 1 610 kappaletta.

  Kaikkiaan uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin vuoden 2016 aikana yhteensä 118 991 kappaletta, joka on 9,3 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

  - Vaihtoehtoisista käyttövoimista erityisesti ladattavien hybridien määrä on ollut kasvussa. Voisi sanoa, että niiden kohdalla onkin menossa jopa pienoinen buumi, toteaa Trafin tietojohtaja Juha Kenraali Trafin tiedotteessa.

  Uusista autoista noin 45 prosenttia ensirekisteröitiin Uudellamaalla. Kaikkiaan Uudellamaalla rekisteröitiin 53 218 uutta henkilöautoa. Vaihtoehtoisten käyttövoimien ensirekisteröinneistä 62 prosenttia toteutui Uudellamaalla.

  Leasingilla ja energiatuella vaikutus täyssähköjen suosioon

  Täyssähköautojen ensirekisteröinnit kääntyivät kuitenkin laskuun vuonna 2016.

  - Täyssähköautojen suhteen vastaavaa kasvua ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan niiden ensirekisteröintimäärä on jopa lievästi laskenut viime vuonna. Näyttääkin siltä, että täysin markkinavetoisesti, ilman edistäviä toimenpiteitä vähä- ja nollapäästöisten autojen määrä ei kokonaisuutena lisäänny toivotulla tavalla, Kenraali jatkaa.

  Ensirekisteröintien perusteella sähköautojen yleistyminen ajoittui vuosille 2013–2015, jolloin yritysten oli mahdollista hyödyntää leasingautojen hankinnassa täysimääräisesti työ- ja elinkeinoministeriön sähköautoille myöntämää energiatukea. Energiatukeen oli oikeutettu, mikäli ajoneuvo hankittiin ja otettiin käyttöön vuoden 2015 loppuun mennessä.