artikkelikuva

20 vinkkiä turvalliseen talviautoiluun

18.11.2016

 • Autoilijan talviIlmiötRenkaatTurvallisuusTuulilasi
 • Talven liukkaat ja lumiset ajokelit, pimeys ja panssarijää ovat haasteena kokeneellekin kuskille. Tutustu talvivinkkeihimme!

  Kokosimme turvallisen talviautoilun vinkkilistaukset kolmeen osioon: miten talven tuloon tulee valmistautua, mistä asioista olisi huolehdittava päivittäin ja kuinka ennakoiva ajotyyli tuo turvallisuutta talviajoon.

  Huolehdi autosi talvikuntoon:
  1. Vaihda kesärenkaat talvirenkaisiin etupainotteisesti – mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.
  2. Huolehdi talvirenkaiden kunnosta, ilmanpaineista ja riittävästä urasyvyydestä.
  3. Tarkistuta akun kunto esimerkiksi huollon yhteydessä. Sähkölaitteiden ja lämmittimien tuoma kuormitus rasittaa akkua.
  4. Jäähdytysnesteiden on pysyttävä juoksevana 30 pakkasasteeseen saakka. Jos jäähdytinnestettä lisää itse, on varmistettava ettei vahingossa sotke useaa laatua keskenään. Laatujen sotkeminen keskenään saattaa puurouttaa jäähdytysnesteen ja tukkia koko järjestelmän.
  5. Moottoriöljyn määrä kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Tarkistuksen frekvenssiksi suositellaan eri lähteiden mukaan joka kolmatta tai viidettä tankkausta.
  6. Huolehdi jo hyvissä ajoin ennen pakkasten saapumista, että autossasi on pakkasenkestävää tuulilasin puhdistusnestettä. Muutoin säiliöön jäänyt vesi jäätyy ja pahimmillaan pesurin pumppu hajoaa.
  7. Tankkaa dieselauto talvilaatuisella dieselillä jo ennen ensimmäisten pakkasten saapumista.
  8. Varmista, että autossasi on kunnolliset talvivarusteet, kuten jääraappa, lumiharja ja -lapio
  9. Autoilijan talvivarusteisiin kuuluvat myös autossa säilytettävät lämpimät varavaatteet ja heijastinliivit.
  10. Tarkista ajovalojen toimivuus ja tarvittaessa suuntaus.

   

  Huolehdi näistä päivittäin:
  1. Esilämmitä jo pikkupakkasilla. Esilämmityksellä auto käynnistyy pakkasella vaivattomammin, kuluttaa kylmään moottoriin verrattuna vähemmän polttoainetta ja myös päästöt pienenevät.
  2. Säästä tuulilasinpyyhkimiä nostamalla ne yön ajaksi ylös, jotta ne eivät jäädy kiinni tuulilasiin.
  3. Huolehdi näkyvyydestäsi ennen jokaista liikkeellelähtöä. Ikkunoiden lisäksi puhdista lumi myös tuulilasin alaosan ilmanottoaukoista.
  4. Puhdista kenkäsi lumesta, jottei kenkien mukana auton sisälle joutuva lumi höyrysty nesteenä ikkunoiden sisäpuolelle.
  5. Tarkista sääolosuhteet jo edellisenä päivänä.

   

  Ennakoivasti liikenteessä:
  1. Muista jarrutusmatkojen muistisääntö: liukas keli pidentää jarrutusmatkaa yli puolella kesän asfalttikeliin verrattuna.
  2. Vähennä vauhtiasi risteyksiin ennakoiden.
  3. Opettele tuntemaan autosi käyttäytyminen esimerkiksi kaarreajossa eri olosuhteissa (pöllyävä lumi, musta jää, pakkaskeli jne.)
  4. Huomioi ajonopeudessasi talven nopeusrajoitukset.
  5. Turvaväli ehkäisee myös nastarenkaiden aiheuttamia tuulilasivahinkoja.