artikkelikuva

Vältä vesiliirto vähentämällä vauhtia sadekelillä

04.08.2016

 • Autoilijan kesäAutoilijan syksyAuto ja liikenneLiikenneRenkaatTurvallisuus
 • Suomen maanteiden syvät urat täyttyvät sadekelillä helposti vedestä. Pidon häviäminen renkaista uhkaa varsinkin rankkojen ukkoskuurojen aikana.

  Vesiliirron huomaa, kun auton ohjaustuntuma häviää renkaiden menettäessä kontaktin tiehen. Auto luisuu vesipatjan päällä, eikä reagoi ohjaukseen. Etuvetoisessa autossa myös moottorin kierrosluku usein nousee.

  Vesiliirrossa jalka tulee nostaa kaasupolkimelta ja kytkin on painettava alas nopeuden vähentämiseksi. Tärkeintä on olla kääntämättä rattia ja odottaa, että renkaiden urat ehtivät jälleen poistaa vettä renkaiden ja tien välistä. Etenemisnopeuden laskiessa renkaiden pito tiehen voi palautua nopeastikin, ja jos renkaat ovat tuolloin käännettynä vasemmalle tai oikealle, ajautuu auto joko vastaantulevien kaistalle tai ojaan.

  Ajonopeus ja renkaiden kunto merkittäviä tekijöitä

  Sadesäällä autoa on vaikea hallita erityisesti, jos ajovauhti on liian korkea ja renkaat ovat huonokuntoiset tai kuluneet. Sateella ajaessa olennaisinta on laskea ajonopeutta.

  Kun renkaissa on jäljellä alle 4 millimetrin kulutuspinta, niiden märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät olennaisesti. Myös jarrutusmatka pitenee ja auto lähtee helpommin sivuluisuun.

  Renkaiden pienin sallittu urasyvyys on 1,6 millimetriä, mutta niin ohuilla renkailla vesiliirron riski on suuri. 

  Myös liian matalat rengaspaineet kasvattavat vesiliirron riskiä. Jos auto on raskaassa lastissa, tulisi rengaspaineen pitäisi olla 10–15 prosenttia tavallista suurempi.

  Näin vältät vesiliirron
  • Sateella auton nopeutta on laskettava, sillä uudetkaan renkaat eivät estä vesiliirtoa, jos tilannenopeus on liian kova.
  • Tarkista renkaiden urasyvyys – sen tulisi olla vähintään neljä millimetriä.
  • Tarkista rengaspaineet, sillä liian alhainen ilmanpaine lisää merkittävästi vesiliirron riskiä.
  • Älä aja maanteiden veden täyttämissä urissa.

  Lähde: mtv.fi