artikkelikuva

Uusien autojen katsastusväli harvenee vuonna 2018

29.06.2017

 • Auto ja liikenneHuoltoLiikenneTurvallisuus
 • Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaan yksityiskäytössä olevien alle 3,5-tonnisten henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusten väli harvenee.

  Valtioneuvosto antoi katsastusvälejä koskevan asetuksen 28. kesäkuuta 2017. Asetuksen mukaan alle 3,5 tonnia painavien henkilö-, paketti- ja erikoisautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusten väli harventuu. Asetus astuu voimaan toukokuussa 2018.

  Vuodesta 2018 lähtien nämä kategoriaan kuuluvat ajoneuvot on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään neljä vuotta käyttöönottopäivästä ja sen jälkeen kahden vuoden välein. Yli 10-vuotiaat ajoneuvot on kuitenkin katsastettava vuosittain. Kevyiden nelipyörien katsastusvälit säilyvät nykyisinä.

  Asetuksen voimaantulon jälkeinen seuraava katsastus tulee kuitenkin suorittaa nykyisin voimassa olevien katsastusvälien mukaisesti.

  - Katsastusasetuksen uudistuksen tavoitteena on helpottaa kansalaisten arkea ja tuoda säästöjä. Muutoksilla ei arvioida olevan merkittävää vaikutusta liikenneturvallisuuteen, koska katsastusvälien harvennus koskee pääasiassa uusia ajoneuvoja, joissa tekniset viat ovat harvinaisia, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner totesi (kesk) tiedotteessa.

  Katsastusvälien lisäksi myös katsastuspäivän määräytyminen muuttuu. Nykyisin viimeinen katsastuspäivä määräytyy käyttöönottopäivän mukaan. Uuden asetuksen mukaan määräävää on ensikatsastuksen jälkeen se, milloin ajoneuvo on katsastettu edellisen kerran.

  Lue myös:

  Leasingauton katsastus laiminlyödään harvoin