artikkelikuva

Uusi ajokorttilaki astuu voimaan 1.7.2018

12.07.2017

 • Auto ja liikenneLiikennePerhe
 • Heinäkuussa voimaan astuvan ajokorttilain tarkoitus on alentaa ajokortin hintaa ja mahdollistaa yksilöllisempi koulutus. Tavoitteena on liikenteen riskeihin entistä valmistautuneemmat kuskit.

  Eduskunnan huhtikuussa hyväksymä laki ajokorttilain muuttamisesta astuu voimaan 1.7.2018. Painopiste siirtyy pakollisesta opetuksesta itse ajokokeeseen. Tarkoitus on myös laskea ajokortin hintaa vähentämällä pakollisen teoriakoulutuksen osuutta ja lisäämällä mahdollisuuksia ajoharjoitteluun. Itse ajokokeen hinta sen sijaan tullee jonkin verran kasvamaan, sillä sekä ajokokeeseen että teoriakokeeseen tehdään muutoksia.

  Jatkossa ajo-oppilaiden on mahdollista koota aiempaa yksilöllisempi ajo-opetuspolku ja opetuksen tulee sisältää myös pimeän ja liukkaan kelin ajoa. Myös ajokortin eri vaiheista luovutaan ja pysyvän ajokortin saa kerralla. Opetusluvan hankkimista helpotetaan poistamalla opettajan teoriakoe ja opetusajoneuvon jarrupolkimen katsastusvaatimus.

  Trafin mukaan uudistus on jo aiheuttanut ruuhkaa ajokokeiden suorittamiseen. Ajokorttikoulutuksen uudistuksesta sekä siirtymäajan käytännöistä voi lukea tarkemmin Trafin kokoamilta infosivuilta osoitteessa: www.trafi.fi/ajokorttikoulutusuudistuu.

  Lähteet: Eduskunta, Trafi, Yle

  Lue myös: Uusien autojen katsastusväli harvenee vuonna 2018
  Lue myös: Näin tieliikennelain uudistus muuttaisi liikennevirhemaksuja