artikkelikuva

Tuulilasit huolestuttavan huonossa kunnossa

23.05.2016

 • Auto ja liikenneHuoltoTurvallisuusTuulilasi
 • Tutkimusraportin mukaan yleisimmän havaitut viat olivat kiveniskeymä, halkeama ja kulunut lasi. Mitä vanhempi auto on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tuulilasi ei ole kunnossa.

  Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobain Autoverin, Autoliiton ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin helmikuussa 2016 järjestämän Tuulilasikampanjan tulokset ovat huolestuttavia.

  Tuulilaseja tarkistettiin helmikuussa 2016 neljällä paikkakunnalla 3 200 autosta. Peräti 49 prosenttia tuulilaseista vaatisi korjaustoimenpiteitä. Yleisin havaittu vika oli kiveniskeymä, joka havaittiin 61 prosentissa tuulilaseista. Joka neljännessä tuulilasissa havaittiin halkeama.

  - Kieltämättä luku on suuri. Etukäteen ajattelin luvun olevan neljäsosan luokkaa. Kampanjaa on tarkoitus jatkaa ensi vuonna ja onkin mielenkiintoista nähdä pysyykö lukumäärä noin korkeana, toteaa johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

  Tutkimuksen mukaan auton ikä vaikuttaa suoraan tuulilasin kuntoon: mitä vanhempi auto, sitä isommalla todennäköisyydellä sen tuulilasi ei ole kunnossa. Alle kolme vuotta käytössä olleissa autoissa tuulilasit ovat kunnossa, mutta 4-6 vuotta vanhoissa autoissa kunnossa olevien tuulilasien määrä tippuu 12 prosentilla. Tutkimus osoitti, että 16 vuoden ikäisissä tai sitä vanhemmissa autoissa tuulilasin vaihtoa suositellaan jopa 35 prosentissa autoja.

  - Vanhassa autossa voi olla tietysti muitakin vikoja ja korjauksissa keskitytään pitämään auto ajokuntoisena. Kiveniskemät kuljettajan näkökentässä, selvät halkeamat sekä naarmuuntuneisuus ovat asioita jotka pitäisi korjata. Pienikin kiveniskemä kannattaa korjauttaa heti alkuvaiheessa ennen kuin siitä aiheutuu pahempi vaurio, Pohjonen muistuttaa.