artikkelikuva

Teiden talvikunnossapito: eniten tyytymättömyyttä herättää tienpintojen epätasaisuus ja liukkaus

03.10.2017

 • Autoilijan syksyAutoilijan talviAuto ja liikenneLiikenneTurvallisuus
 • Liikenneviraston teettämän tienkäyttäjien tyytyväisyyttä kartoittavan tutkimuksen mukaan varsinkin raskaan liikenteen kuljettajien tyytyväisyys talviajan palvelutasoon heikentyi.

  Yli puolet raskaan liikenteen kuljettajista on tyytymätön tai erittäin tyytymätön maanteiden kuntoon. Paljon ajavien kuljettajien mielipide on vielä tylympi: yli 100 000 kilometriä vuosittain ajavista vain 10 prosenttia on tyytyväinen maanteiden kuntoon.

   

  Liikennevirasto selvitti tienkäyttäjien tyytyväisyyttä kyselyllä 30.1.–12.3.2017.

   

  – Talvi oli vähäluminen ja keskimääräistä leudompi. Lämpötila vaihteli tiheästi nollan molemmin puolin erityisesti länsirannikolla, mikä teki liukkauden torjunnasta vaikeampaa, mutta kulutti myös nopeammin päällysteitä, kertoo Liikenneviraston ylitarkastaja Otto Kärki tiedotteessa.

   

  Pääteiden osalta ammatikseen ajavien tyytyväisyys on heikentynyt erityisesti tienpinnan tasaisuuteen, johon tyytyväisiä vastaajista oli vain 23 prosenttia. Ammattikuljettajien tyytyväisyys sekä pääteiden liukkauden torjuntaan että tienpinnan

  tasaisuuteen on heikentynyt vuoteen 2016 verrattuna, mutta tyytyväisyys

  lumen auraukseen on lähes samalla tasolla kuin aiemminkin. Tänä vuonna kyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa pääteiden talvihoidosta yöaikaan.

   

  Yksityishenkilöt hieman tyytyväisempiä talvikunnossapitoon

   

  Yksityishenkilöiden tyytyväisyys maanteiden talvihoitoon on noussut hieman kahdesta edellisestä tutkimusvuodesta 41 prosenttiin. Yksityishenkilöiden vastausten perusteella pääteiden lumen auraukseen ollaan hieman edellisvuotta tyytyväisempiä.

   

  Tyytymättömyyttä sen sijaan aiheuttavat tienpinnan tasaisuus, pääteiden keli- ja liikenneoloista tiedottaminen ja liukkauden torjunta pääteillä.
   

  Tutkimuksen kohderyhmän muodostavat mannersuomalaiset 18–74-vuotiaat yksityishenkilöt sekä raskaan liikenteen ammattiautoilijat. Raskaaseen liikenteeseen kuuluvat linja-autonkuljettajat ja kuorma-autoilijat.

   

  Tutkimukseen vastasi 10 046 yksityishenkilöä ja 1 271 raskaan liikenteen kuljettajaa.

   

  Lue Liikenneviraston tutkimusraportti kokonaisuudessaan tästä linkistä.