artikkelikuva

Tarkistuta valojen suuntaus huollon yhteydessä

12.09.2016

 • AjovalotAuto ja liikenneHuoltoTurvallisuus
 • Ajovalojen virheellinen suuntaus heikentää näkyvyyttä ja voi aiheuttaa häikäisyä vastaantulijoille. Mistä tiedät, ovatko ajoneuvosi valot oikein suunnatut?

  Ajovalojen väärä suuntaus ei normaalisti ole sakotettava rike. Poliisi antaa huomautuksen, jos väärä suuntaus on huomattavissa silmämääräisesti. Ajovalojen oikea suuntaus on enemmänkin turvallisuusasia. Jos suuntaus on liian ylös, samalla kaistalla kulkevat muut tienkäyttäjät voivat jäädä pimentoon.

   - Virheellinen suuntaus ei ole niin suuri ongelma kuin esimerkiksi palaneet polttimot tai se, että kuljettaja ei osaa käyttää ajoneuvonsa valoja oikein, summaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

  Lähivalojen perussuuntaus kannattaa tarkistuttaa huollon yhteydessä. Suuntauksessa on noudatettava autovalmistajan ohjeita ja siihen vaaditaan laite, joka optimoi polttimoiden asentoa suhteessa ajoneuvon kuormaan.

  - Säännöllisesti huollettavissa uusissa autoissa ongelmaa ei juurikaan ole. Poikkeuksena ovat tietysti autot, joiden keulapuskuria on kolhaistu johonkin siten, että esimerkiksi valoumpion kiinnike on irronnut tai tukimuovi on liikkunut millin tai pari.

  - Suuntaus voi muuttua myös kuormituksen muutoksen yhteydessä. Raskasta peräkärryä vedettäessä kuorma voi vetää keulaa ylös. Nykyautoissa on kuitenkin tähänkin automatiikkaa.

  “Jos valot esimerkiksi osoittavat totaalisesti eri suuntiin – suosittelen kääntymään huoltoliikkeen puoleen.”

  Arvioi suuntaus ajamalla seinää vasten

  Yksinkertaisimmin ajovalojen suuntauksen saa selville ajamalla auton keula tasaista, yksiväristä seinää vasten.

  - Tällöin näkee karkeasti, ovatko valot samalla korkeudella ja onko niiden kuvio oikea. Jos silmämääräisesti havaitsee suuntauksen olevan pielessä – jos valot esimerkiksi osoittavat totaalisesti eri suuntiin – suosittelen kääntymään huoltoliikkeen puoleen, Pohjonen toteaa.

  Oikean suuntauksen voi tarkistaa myös katsastuksen yhteydessä. Laki kuitenkin kieltää, että ajoneuvoa ei saa säätää eikä korjata katsastuksen yhteydessä.