artikkelikuva

Suhtaudu leasingkumppaniin kuin edunvalvojaan

30.10.2018

 • autopolitiikkahuoltoleasingyritysautoiluyritysautoilun kustannuksetyritysauton hankintayritysauton rahoitusmuodot
 • Tämän tiedon ei tulisi yllättää ainuttakaan autoilijaa: valtaosa autoilun kustannuksista syntyy auton käytöstä, ei uuden auton hankinnasta. Siksi yhä useampi yritys Suomessakin valitsee jo läpinäkyvän leasingin. Oikea leasingkumppani valvoo eurojasi joka käänteessä.

  Autoilun kustannusrakenne on muuttunut vaivihkaa. Uusien autojen hinnat ovat pudonneet, pääosin autoveron pienentymisestä johtuen. Autoilun kokonaiskustannukset ovat kuitenkin yhä merkittävät. Tämä johtuu elinkaarikustannusten leijonan osasta autoilun hintalapussa. 

  Muutosten myötä myös autonvalmistajien ansaintalogiikka on muuttunut. Yhä suurempi osa niiden liiketoiminnasta syntyy liikenteessä olevien, alati teknistyvien autojen huolloista. Keski-Euroopan automarkkinoilla uusi auto ja sen käyttökulut onkin jo pitkään paketoitu leasingin-vuokran muotoon. Tämä tuo autoilun kustannuksiin läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta niin yrityksille kuin kuluttajillekin.

  Myös Suomessa on totuttu maksamaan autoa kuukausierissä, mutta perinteisen pankkilainan tai osamaksun muodossa. Meillä on säilynyt vahvana ajatus, että autoa maksetaan itselle. Todellisuudessa kuukausittain tehtävällä lyhennyksellä on katettu auton arvon aleneminen. Leasingvuokrassa arvon aleneminen onkin merkittävin osa vuokrakustannusta, sen lisäksi että huoltoleasingvuokra sisältää auton ylläpitoon liittyvien huoltojen, teknisten korjausten ja renkaiden kustannukset. Leasingyhtiö siis kantaa riskin auton jäännösarvosta ja teknisestä toimintakunnosta. Omistaminen ei maksa vaivaa, sanovat asiakkaammekin. 

  Kumppanilla on väliä

  Leasing onkin järkevä vaihtoehto – silloin kun rinnalle löytyy oikea leasingkumppani, joka tietää mitä tekee. Kun leasingyhtiö keskittyy vain autoihin ja niiden ympärillä liikkuviin kustannuksiin, on volyymista ja tietotaidosta helppo hakea kustannussäästöjä asiakkaan hyväksi. Asiakkaat, isot ja pienet, hyötyvät toisistaan, kun leasingyhtiö neuvottelee parhaat diilit niiden puolesta. Oli kyse sitten uuden auton hankinta-alennus tai vaikkapa huoltoihin liittyvät varaosat, oikean kumppanin kanssa asiakkaan edunvalvonta toteutuu jokaisen ostotapahtuman kohdalla. 

  Volyymi tuo mukanaan myös laadun. Leasingyhtiö vaatii, että yhteistyötahot pystyvät osoittamaan palvelukykynsä myös suuremmalle joukolle. Asiakkaalle tämä tarkoittaa odotusten mukaista asiakaskokemusta joka tilanteessa sekä varmuutta auton oikeanlaisesta ylläpidosta. Kokonaisvaltainen leasingkumppani pitää puoliasi kaikissa autoiluun liittyvissä kysymyksissä.


  Leasing ei katso yrityksen kokoa

  Suomessa leasing on jo hyvin yleinen rahoitusmuoto suurten yritysten autokannoissa. Kokonaisvaltaisen edunvalvonnan lisäksi yhtenä merkittävänä valintakriteerinä on leasingin mahdollistama ketterämpi kassa. Pääomia kannattaa ohjata sinne missä ne tuottavat parhaiten, autot kun harvoin ovat hyviä sijoituskohteita: tämä pätee yrityksen kokoon katsomatta. Ketterän kassan lisäksi paranee myös ennustettavuus, kun autoiluun liittyviä kustannuksia ei tarvitse jättää arvailujen ja yllätysten varaan.  

  Leasingia hyödyntämällä yritykselle jää aikaa keskittyä omaan liiketoimintaansa ja olla paras siinä. Leasingyhtiö puolestaan auttaa yritystä kustannustehokkaaseen autoiluun oman liiketoimintaymmärryksensä kautta. Valitse siksi kumppanisi tarkoin: kenet haluat eurojasi valvomaan.  
   

  Kirjoittaja: Christoffer Nyman

  Kirjoittaja:

  Pasi Lehtinen,
  SME Business Manager