artikkelikuva

Skarpisti syksyyn – mukauta ajotapasi ennakoivammaksi

19.09.2015

 • Autoilijan syksyAuto ja liikenne
 • Syyskeleihin on syytä varautua vähentämällä nopeutta ja välttämällä turhia riskitilanteita. Autoilijat usein arvioivat ajo-olosuhteet paremmiksi kuin ne todellisuudessa ovat.

  Syksyn tärkein turvallisuutta lisäävä tekijä on oman ajotavan mukauttaminen muuttuneisiin ajo-olosuhteisiin. Märistä lehdistä, loskasta, jäästä tai lumesta liukkaat tienpinnat ja lisääntyvä pimeys vaativat tarkkuutta.

  Pimeä ja liukas keli voi olla petollisempi kuin sydäntalven pakkaset. Kuljettajan on syytä kiinnittää syysliukkailla erityishuomio ajonopeuteen. Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan mukaan esimerkiksi vuonna 2014 ylinopeus, tai liian suuri nopeus olosuhteisiin nähden oli läsnä jopa 39 prosentissa onnettomuuksissa.

  Riittävän turvavälin pitäminen edellä ajavaan on entistä tärkeämpää, kun haastavat olosuhteet lyhentävät reagointiaikaa ja pidentävät jarrutusmatkaa.

  - Syysaamujen jäisiin keliolosuhteisiin kannattaakin tutustua vaikkapa omalla kotipihalla kävellen ennen liikenteeseen suuntaamista. Usein autoilijat arvioivat olosuhteet todellisuutta paremmiksi, eikä kaasupoljinta höllätä jään takia, vaikka syytä olisi, muistuttaa tekninen päällikkö Jukka Myyrinmaa LeasePlan Finland Oy:stä.

  Pimeäajossa korostuu toisten tielläliikkujien huomioiminen. Pitkät ajovalot on muistettava vaihtaa lyhyeksi jalankulkijan kohdatessa. Myös omasta heijastimesta on huolehdittava: jos hämärän aikaan joutuu pysähtymään tienvarteen tai vaikkapa heikommin valaistulle parkkipaikalle, ilman heijastinta on muille tienkäyttäjille käytännössä näkymätön.

  - Heijastimet ovat äärimmäisen tärkeitä ihan kaikille liikenteessä olijoille, vaikka sitten pääsääntöisesti autolla liikkuisikin.

  Vuoden 2014 tietojen mukaan 66 % onnettomuuksista syntyi vähintään 80 kilometrin tuntinopeuden rajoitusalueella. 25 prosenttia onnettomuuksista tapahtui nopeusrajoituksen ollessa 60 km/h.

   

  Lähde: Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta VALT vuosiraportti 2014