artikkelikuva

Puolet suomalaisista kertoo ajaneensa pienessä maistissa

20.06.2017

 • Autoilijan kesäAuto ja liikenneLiikenneTurvallisuus
 • Liikenneturvan toukokuussa 2017 teettämän kyselytutkimuksen tulokset ovat karua luettavaa. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen erottuu etenkin kesäliikenteessä ja nuorten onnettomuuksissa.

  48 prosenttia Liikenneturvan tutkimukseen vastanneista suomalaisista kertoo ajaneensa autoa maistissa eli alle rangaistavan määrän alkoholia nauttineena. Kuitenkin 17 prosenttia vastaajista kertoi ajaneensa autolla myös silloin, kun alkoholia oli nautittu yli rangaistavan määrän.

  - Vaikka kohtalokkaiden rattijuopumusonnettomuuksien määrä näyttää laskusuuntaa, on maistelleiden kuljettajien osuus hieman noussut. Alkoholi erottuu etenkin kesäliikenteessä ja nuorten onnettomuuksissa, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

  Alkoholin lisäksi tutkimuksessa selvitettiin suhtautumista ajonaikaiseen huumeidenkäyttöön. Suomalaiset suhtautuvat kovempien huumeiden vaikutuksen alaisena ajoon aavistuksen jyrkemmin kuin alkoholin vaikutuksen alaisena autoiluun. Lähes kaikki (96 prosenttia) pitävät amfetamiinin vaikutuksen alaisena ajamista erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena. Alkoholin osalta vastaava prosenttiluku on 95.

  Mielipiteet kuljettajan kannabiksen käytöstä olivat hieman lievempiä, reilu yhdeksän kymmenestä (92 prosenttia) piti sitä vakavana tai erittäin vakavana rikkomuksena.

  - Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina merkittävä riskitekijä. Kysely osoittaa, että suomalaisten mielestä huumekuski on rinnastettavissa rattijuoppoon. Aineesta riippumatta ajokunnossa joko ollaan tai ei olla, painottaa Loikkanen.

  Liikenneturvan aineiston keräsi Kantar TNS Gallup Oy. Toukokuussa 2017 toteutetun kyselytutkimuksen vastaajajoukkona oli 1035 henkilöä.

  Kuva: Liikenneturva, Kaisa Tanskanen

  Lue myös: Poliisi: “Jokainen suojatiellä tapahtunut onnettomuus on liikaa”