artikkelikuva

Poliisi: “Jokainen suojatiellä tapahtunut onnettomuus on liikaa”

21.03.2017

 • Autot ja liikenneLiikenneTurvallisuus
 • Poliisin valtakunnallinen liikennevalvonnan tehoviikko osoitti suojatien arvostuksen parantuneen, mutta paljasti runsaasti piittaamatonta liikennekäyttäytymistä.

  Poliisi tapasi 13.-19. helmikuuta tehdyssä liikenteen tehovalvonnassa viitisenkymmentä autoilijaa, jotka ohittivat pysähtymättä suojatien eteen pysähtyneen auton. Samoin noin 50 autoilijaa ei antanut tietä suojatiellä kulkeneille jalankulkijoille.

  Poliisi tiedottaa, että suojatieonnettomuuksien viime vuotisen vähentymisen ja poliisin valvonnan perusteella suojatien arvostus on parantunut.

  - Jokainen suojatiellä tapahtunut onnettomuus on kuitenkin liikaa, koska suojatien pitäisi olla turvallinen paikka tien ylittämiseen, toteaa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen.

  Tehovalvonta paljasti runsaasti piittaamatonta kännykkäkäyttäytymistä ja  turvavyörikkomuksia. Ilman turvavöitä etupenkillä matkustaneita henkilöitä oli noin 1 700, takapenkillä puolestaan noin sata.

  - Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa, eikä kukaan meistä voi olla varma, ettei siihen tilanteeseen joutuisi joko omasta syystä tai toisten virhearvioinneista johtuen, Ihalainen sanoo.

  Kännykkään puhuneita autoilijoita poliisi tapasi valtakunnallisesti noin tuhat. Kännykän käyttö liikenteessä on laillista vain käyttämällä hands free -laitteita.

  Poliisi valvoi raskasta liikennettä helmikuussa

  Poliisi valvoi raskasta liikennettä tehostetusti viime viikolla 13 - 19.2.2017 koko maassa. Valvontaa kohdennettiin erityisesti ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, harmaan talouden torjuntaan, tarkkaamattomuutta aiheuttaviin tekijöihin sekä kuorman varmistamiseen.

  - Vuoden 2016 vastaavana aikana järjestettyyn tehovalvontaan verrattuna muutoksia huonompaan suuntaan oli tapahtunut esimerkiksi turvalaiterikkeiden osalta, viime vuonna 13 rikettä ja nyt 34, kertoo poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta.

  Valvontajakson aikana tarkastettiin yhteensä 2 189 raskasta ajoneuvoa, joista 1 922 oli kotimaista ja 267 ulkomaista. Kuljettajille määrättiin kaikkiaan 653 seuraamusta ja annettiin lisäksi 371 huomautusta.

  Raskaan liikenteen valvonnassa todettiin:
  • 280 kpl ajo- ja lepoaikarikkomuksia
  • 68 kpl ajopiirturirikkomuksia
  • 53 rangaistusta kuorman puutteellisesta varmistamisesta
  • 53 asiapaperirikkomusta
  • 34 rangaistusta liittyen ylikuormiin