artikkelikuva

Parkkipaikkojen vuokrauspalvelu aloittaa pääkaupunkiseudulla

07.06.2017

 • Auto ja liikenneLiikenneParkkeerausPysäköintiTeknologia
 • Parkkipaikan voi varata itselleen tai vastaavasti laittaa vuokralle uuden Rent-a-Park-palvelun kautta.

  ”Parkkipaikkojen Airbnb:ksi” tituleerattu vuokrauspalvelu Rent-a-Park on ensimmäinen digitaalinen markkinapaikka parkkipaikoille. Sen kautta yritykset ja yksityishenkilöt voivat vuokrata parkkipaikkoja autoilijoille – ja autoilijat voivat varata parkkipaikan digitaalisesti omaan käyttöönsä. Parkkipaikan voi varata joko lyhyt- tai pitkäaikaisesti. Valittavana on kuukausi-, päivä- ja tuntikohtaisesti varattavia parkkipaikkoja.

  Pääkaupunkiseudulla palvelu on ollut käytettävissä toukokuusta lähtien. Kesän aikana parkkipaikkavuokrauksen suunnitellaan laajentuvan myös muualle Suomeen. Taustalla on suomalainen pysäköintijärjestelmiä kehittävä start-up-yritys Witrafi Oy.

  - Uskomme tämän olevan suuri mahdollisuus varmistaa parkkipaikan löytyminen vaivattomasti, toteaa toimitusjohtaja Sampsa Siitonen Witrafi Oy:stä.

  - Tavallisesti autoilijat joutuvat kiertelemään ympyrää lähes loputtomalta tuntuvan ajan etsien parkkipaikkaa. Tämä luo ruuhkia ja päästöjä. Rent-a-Parkin avulla haluamme autoilijoiden säästävän aikaa, koska he voivat nyt ajaa suoraan varaamalleen parkkipaikalle, kertoo Siitonen.

  Tällä hetkellä palvelu on esijulkaisuvaiheessa. Vaiheen tarkoituksena on kartoittaa autoilijoiden sekä parkkipaikkojen omistajien kiinnostusta Rent-a-Parkia kohtaan.

  Uutisesta kertoi Tekniikan Maailma.

  Älyratkaisut saapuvat pysäköintiinkin

  Aalto­yliopiston liikennesosiologin Kalle Toiskallion mukaan pysäköiminen voi helpottua ajoneuvojen älyratkaisujen, automaattisten parkkialueiden tai kehittyneiden infojärjestelmien avulla.

  Kasvukeskusten kroonista parkkitilapulaa voitaisiin helpottaa paikkojen vuorottaiskäytöllä eli tarjoamalla paikat eri käyttäjille eri aikoina.

  - Esimerkiksi kauppakeskus ja parkkihalli voisivat yhdessä luoda infojärjestelmän, joka auttaisi asiakkaita löytämään haluttuun kohteeseen ja mahdollistaisi pysäköintiruudun varaamisen ennakkoon, Toiskallio toteaa.

  Lue liikennesosiologi Kalle Toiskallion koko haastattelu tästä.