artikkelikuva

Neliveto helpottaa talviajoa - kolmen kuljettajan gallup

14.01.2016

 • Autoilijan talviAuto ja liikenneTyösuhdeautoiluTyösuhdeauton valintaVarusteet
 • Neliveto helpottaa talviajoa vaativissa olosuhteissa, mutta liittyy vahvasti myös työsuhdeautoilijoiden vapaa-aikaan.

  Hannu K. Seppänen

  Valitsin nelivetoauton käyttööni toukokuussa. Harrastan kartingia ja vedän viikoittain Skodani perässä isoa jarrutonta kärryä, joka sisältää kolme karting-autoa. Ajan Fossiilisarjassa kolmen hengen tiimissä. Entinen autoni hyytyi joskus ylämäessä, joten tehoja tarvittiin. Toinen syy on Mikkelissä sijaitseva mökkimme, jonne vie vaikeakulkuinen, keväisin runsaasti routiva tie. Lisäksi kotipihastamme joutuu lähtemään ylämäkeen ilman vauhdinottomahdollisuutta — talvisin piha on usein jäässäkin. Budjettini rajana oli 600 euron kuukausittainen käyttöetu, ja summalla oli mahdollista hankkia tehokas diesel nelivedolla.


   

  Antti Lajunen

  Vedän auton perässä trailerissa ht-venettä. Joskus venettä täytyy nostaa järvestä sellaisesta paikasta, jossa alustaa ei ole asfaltoitu. Nelivedolla sen saa hyvin nousemaan ylös. Joskus ollaan etuvetoisella autolla kiskottu venettä ja traileria ylös, ja ollaan siinä onnistuttukin, mutta on se neliveto näppärämpi. Ei jää sutimaan pehmeälläkään hiekalla. Autolla matkustaa luonnollisesti koko perhe, eli kaksi aikuista, kaksi lasta ja koira. Skodaan ollaan oltu tyytyväisiä, kun tavaraa mahtuu kyytiin ja tottakai nelivedosta saa turvallisuutta erilaisissa vaihtuvissa olosuhteissa ajamiseen.


   

  Tero Kuivanen

  Neliveto on vähän samanlainen asia kuin ilmastointilaite: kun sen kerran ottaa käyttöönsä, niin siitä ei luovu. Työni puolesta ajan vuosittain noin 30 000 - 35 000 kilometriä. Se ei sinänsä ole vielä iso kasa kilometrejä, mutta ajan välillä huonoja teitä ja yksittäinen reissu on yleensä monta sataa kilometriä. Työskentelyalueeni ulottuu Tampereelta Äänekoskelle, Turkuun, Vaasaan ja Hämeenlinnaan. Siitä kun vetelee karttaan viivoja niin näkee missä tulee ajeltua. Ei nyt ihan joka kylässä tule käytyä, mutta kyllä siihen mahtuu monenlaista. Nelivetoauto on ensinnäkin turvallisuusasia, toisekseen se on myös mukavuustekijä.