artikkelikuva

Näin pidennät akun ikää

 • Autoilijan talviAuto ja liikenneEkologisuusHuolto
 • Akut aiheuttavat ongelmia ennen kaikkea kaupunkiajossa. Toistuvilla lyhyillä talvisilla ajomatkoilla akku ei ehdi latautua tarpeeksi.

  Autoissa yleistyvä tieto- ja turvatekniikka tekee akusta yhä keskeisimmän varusteen, sillä autot ovat täysin riippuvaisia sähköstä. Moottorin, automaattivaihteiston, elektronisten mittaristojen, peruutustutkien, ratin ohjaustehostimen, automaattisen ilmastoinnin ja jopa iskunvaimennuksen toimintaa ohjataan sähköisesti.

  Varsinkin kaupunkiajossa siirtymät ovat lyhyitä, jolloin auton akku ei ehdi saada takaisin edes käynnistämiseen tuottamaansa virtaa. Pakkaspäivänä autolla pitäisi ajaa noin 30 minuuttia yhtäjaksoisesti, jotta käynnistysvirta saadaan takaisin. Jos ennen lähtöä käyttää puoli tuntia Webastoa tai vastaavaa lisälämmitintä, pitäisi ajon pituus olla vähintään yhtä pitkä kuin lämmitys - osalla automerkeistä suositus on jopa tunnista puoleentoista tuntiin. Ennen kaikkea talvella, mutta myös kesäisin autolla pitäisi ajaa välillä myös pidempiä, yli puolen tunnin matkoja virran takaamiseksi.

  Lämpötila vaikuttaa myös akun kykyyn luovuttaa energiaa. Täysi akku luovuttaa kesälämpötiloissa 100 prosenttia kapasiteetistaan, mutta -18 asteen pakkasella enää puolet.

  Talviautoilija, toimi näin:
  • Vältä toistuvia lyhyitä ajomatkoja varsinkin kylmillä säillä. Jos autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja, akku ei ehdi lämmetä eikä varautua. Muista ajaa pakkasilla välillä yli 30 minuutin matkoja.
  • Raaputa ja puhdista talvella auton ikkunat sekä tuulilasi kunnolla puhtaaksi. Älä käytä jään sulattamiseen tuulilasin tai takalasin lämmitintä. Puhdista lumet myös konepelliltä, katolta ja valoista, niin edestä kuin takaa.
  • Vältä käyttämästä heti käynnistämisen jälkeen auton sähköä vieviä varusteita, kuten etuistuinten penkinlämmittimiä.
  • Kytke käynnistysautomatiikka pois päältä, jos auto seisoo liikennevaloissa tai ruuhkissa vain pieniä hetkiä. Muutoin automatiikka sammuttaa moottorin muutaman sekunnin pysähdyksen ajaksi.
  • Tarkistuta akun kunto määräaikaishuollossa.