artikkelikuva

Mitä koeajossa on otettava huomioon?

02.03.2017

 • Auto ja liikenneAutokauppaPerheTyösuhdeautoiluTyösuhdeauton valintaVarusteet
 • Sisätilat, vaihteisto, toiminnallisuudet, näkyvyys… Mihin seikkoihin työsuhdeautoilijan tulisi kiinnittää huomio uutta autoa koeajaessaan?

  Markkinat tarjoavat huikean määrän automerkkejä, korimalleja, vetotapoja, vaihteisto- ja moottorivaihtoehtoja sekä lisävarusteita. Auton valinta on aina subjektiivinen päätös, johon vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset ja auton käyttötarkoitus.

  - Suosittelen koeajamaan runsaasti eri vaihtoehtoja, sillä sitä kautta voi löytää mieleisen merkin ja mallin, joka ei olisi muutoin tullut mieleenkään. Monestihan  automerkkejä kohtaan on ennakkoasenteita, mutta ne voivat muuttua autoa kokeillessa, kertoo teknisten asiantuntijapalveluiden päällikkö Heikki Helevä LeasePlanilta.

  Helevä suosittelee, että koeajoille suunnataan ympäristöihin, joissa autoa tullaan enimmäkseen käyttämään.

  - Käyttöympäristö vaikuttaa siihen, startataanko autoliikkeen pihasta ketterään kaupunkiajoon vai vaikkapa pitkän matkan ajoon moottoritielle.

  Koeajoon valmistautuminen on hyvä aloittaa ajanvarauksen tekemisellä ja reitin suunnittelemisella. 

  Näin valmistaudut koeajoon etukäteen:
  Varaus: Jossain autoliikkeissä koeajo on varattava etukäteen joko nettilomakkeella tai puhelimitse.
  Aika: Koeajoon on syytä varata riittävästi aikaa, jotta saat rauhassa kokeilla useampaa merkkiä ja/tai mallia eri olosuhteissa, sekä keskustella auton ominaisuuksista automyyjän kanssa.
  Reitti: Pohdi, missä voit kokeilla autoa sellaisissa olosuhteissa, joissa autoa enimmäkseen tulet käyttämään.
  Tavarat:  Jos esimerkiksi lastenrattaiden tai tilaa vievien harrastusvälineiden mahtuminen tavaratilaan on kohdallasi merkittävä valintakriteeri, ota ne mukaasi päällisin puolin puhdistettuna.
  Varustelu:  Varmista etukäteen maahantuojan verkkosivuilta, ovathan toivomasi lisävarusteet saatavissa kyseiseen malliin.

  Mihin seikkoihin koeajossa olisi kiinnitettävä huomio?

  Itse koeajossa kuljettajan on tarkkailtava ajomukavuuden lisäksi vaihteiston toimintaa eri ajotilanteissa, sisätilojen viihtyisyyttä ja muunneltavuutta, näkyvyyttä, moderneja toiminnallisuuksia ja luonnollisesti myös auton ulkonäköä.

  Koeajoon kannattaa valita eri merkkisiä autoja sillä vaihteistolla, johon on päätymässä.

  - Automaattivaihteistojakin on monentyyppisiä. Kaikkien automaattivaihteistojen ominaisuudet eivät välttämättä miellytä kaikkia. Esimerkiksi ryömittämisen sujuvuudella voi olla suuri merkitys kuljettajalle, joka vetää paljon perävaunua tai pysäköi usein taskuparkkiin, Helevä muistuttaa.

  - Yksi olennaisista yksityiskohdista ovat istuinten säädöt. Jos tuntuu, ettei mukavaa ajoasentoa löydy, kannattaa joko kokeilla toista autoa tai kysyä myyjältä, on malliin saatavilla muunlaisia penkkejä lisävarusteena.

  Huomioi nämä koeajossa:
  Ajomukavuus:  Tunnustele auton käyttäytymistä, hallittavuutta ja jousitusta eri ajonopeuksilla sekä tasaisilla maantieosuuksilla että kaarreajossa.
  Näkyvyys: Kiinnitä huomio näkyvyyteen – myös peruutettaessa.
  Istuinten säädöt: Testaa penkin säätöjen toimivuus. Jos miellyttävää ergonomista ajoasentoa ei löydy, kannattaa kokeilla toista autoa.
  Vaihteisto:  Kokeile, miten manuaali- tai automaattivaihteisto toimii kiihdytyksessä tai hitaassa ryömityksessä.

  Toiminnallisuudet: 

  Millaisia älykkään autoilun ominaisuuksia autossa on? Onnistuuko älypuhelimen bluetooth handsfreen hyödyntäminen.
  Sisätilat:  Auton sisätilojen on luonnollisesti miellytettävä silmää, mutta oltava myös toimivat jalkatiloiltaan ja matkustusmukavuudeltaan sekä kuljettajalle että kanssamatkustajille.
  Muunneltavuus: Kääntyvätkö takapenkit, jos tarvitset isompaa kuljetustilaa? Tila-auton kohdalla testaa myös kiskoilla liikkuvien takapenkkien toimivuus.

   

  Lataa Opas työsuhdeauton valintaan