artikkelikuva

Minkä kokoinen työsuhdeauto sopii sinulle?

27.02.2017

 • Auto ja liikenneAutokauppaPerheTyösuhdeautoiluTyösuhdeauton valinta
 • Auton koko ja käyttötarkoitus kulkevat käsi kädessä. Henkilöautojen koot jaetaan 7 kategoriaan. Mikä niistä olisi viisas valinta tarpeisiisi?

  Autojen kokoluokat jaetaan 7 kategoriaan. Sopiiko käyttöösi esimerkiksi iso maastoauto, perheauto vai pieni auto?

  Auton kokoluokan valintaan vaikuttavat ennen kaikkea käyttötarve, perheen koko, harrastukset ja mahdolliset lemmikkieläimet. Usein ajatellaan, että isompi auto on välittömästi hinnakkaampi sekä hankinta- että käyttökustannuksiltaan, mutta viisaasti valittu isomman kokoluokan auto voi tosiasiassa olla leasingkuluiltaan pienempää edullisempi.

  - Kokoluokka ei vaikuta suoranaisesti leasingin kustannuksiin, mutta yleensä isompi auto on kalliimpi hankkia ja kuluttaa enemmän, joka sitten nostaa leasingkuluja. Leasingkuluthan muodostuvat auton hankintahinnasta, arvonalenemasta, huolto- ja rengaskuluista sekä polttoainekuluista, mikäli ne ovat osa leasingsopimusta, kertoo kertoo teknisten asiantuntijapalveluiden päällikkö Heikki Helevä LeasePlanilta.

  Autojen kokoluokat: Esimerkki:
  A-segmentti (City car) Fiat 500
  B-segmentti (Pieni auto) Opel Corsa
  C-segmentti (Alempi keskiluokka) Audi A3, Volkswagen Golf
  D-segmentti (Ylempi keskiluokka) Audi A4, BMW 3-sarja
  E-segmentti (Suuri auto) Audi A6, BMW 5-sarja
  F-segmentti (Luksusauto) Audi A8, BMW 7-sarja
  J-segmentti (SUV) Honda CR-V

  Työsuhdeauto voi olla myös paketti- tai lava-auto. Lue lisää pakettiautosta työsuhdeautona.

  Maantiellä vai ketterästi kaupungissa?

  Käyttötarkoitusta pohtiessa on pysähdyttävä ainakin seuraavien kysymysten äärelle: keskittyykö työajo tasaiseen maantie- tai moottoritieajoon vai vaatiiko työ nopeasykkeistä sukkulointia kaupunkien ahtaissa keskustoissa? Entä vapaa-aika: millaiset tilat auton tulisi tarjota perheenjäsenille, mahdollisille lemmikeille kuljetushäkkeineen, lastenrattaille, lätkäkasseille tai hiihtolomareissujen logistiikkaan?

  Jos työsi vaatii runsaasti maantieajoa, saatat arvostaa vankkaa ajotuntumaa, ergonomista ajoasentoa, turvallisuusjärjestelmiä, bluetooth-tekniikkaa, helppokäyttöistä navigaattoria tai moderneja ajamista avustavia järjestelmiä.

  Toisaalta jos ajat pääsääntöisesti kaupungissa, voivat kriteereinäsi olla automaattivaihteisto, ketteryys ja vaikkapa pysäköintiavustin. Taajama-ajossa käyttötarpeen voi täyttää pienemmän kokoluokan auto, joka kuluttaa vähemmän.

  - Mikäli aiot vetää venetraileria tai perävaunua, rajautuvat pienemmät autot valikoimasta. Auton teholukuihin ja moottorin kokoon tuijottaminen ei kuitenkaan enää kerro koko totuutta, sillä nykyisin 1-litraisessa moottorissa voi olla samat tehot kuin 2-litraisessa 10 vuotta sitten.

  - Toisaalta katumaasturi tai muu vähän korkeampi auto voi osoittautua mukavaksi vaikka maavaraa ei varsinaisesti tarvitsisi enempää. Korkeaan autoon on mukavampi istua ja nousta pois. Bonuksena liikenteessä näkee vähän paremmin, Helevä kertoo.

  Isojen perheiden tilatarpeissa on huomioitava myös muunnteltavuus yhtenä kriteerinä.

  - Tila-autojen luokassa näppärä ominaisuus ovat kiskoilla liikkuvat takapenkit, jolloin takapenkkiläisten jalkatiloja voi kasvattaa tavaratilan kustannuksella ja päinvastoin.

  Pohdittavaksi:
  • Perheesi koko?
  • Auton käyttötarkoitus työ- ja vapaa-ajalla?
  • Palveleeko käyttötarpeitasi auto, jonka maavara on korkea?
  • Onko kriteerinäsi etu-, taka- vai nelivetoisuus?
  • Korimalli: farmari, sedan, viistoperä, maasturi, SUV, coupé jne.

   

  Lataa Opas työsuhdeauton valintaan