artikkelikuva

Kuormaa peräkärry oikein: älä ylitä maksimipainoa

16.03.2017

 • Autot ja liikenneLiikenneTurvallisuus
 • Peräkärryllä kuljetetaan usein sen verran tavaraa kuin kyytiin vain onnistutaan sullomaan. Peräkärryn maksimaalinen kuormapaino tulee vastaan yllättävän nopeasti.

  Perävaunu on kuormattava siten, ettei kuorman kuljetus vahingoita omaisuutta, aiheuta haittaa muulle liikenteelle tai ettei kuorma pääse putoamaan tielle. Kuormaajan tulee olla erityisen tarkkana peräkärryn massan suhteen, sillä yhdistelmän massan on oltava oikeassa suhteessa.

  Yleissääntönä voi pitää sitä, ettei kevyen jarruttoman peräkärryn kokonaispaino saa ylittää 750 kiloa. Kärryn ominaismassan huomioiden lastin suurin mahdollinen paino on noin 400 kiloa, jos vetoautona on tavallinen henkilöauto. Vetoauton ollessa normaalia kevyempi, täytyy myös peräkärryn lastin olla kevyempi.

  Peräkärryn suurin sallittu kytkentämassa jarruin ja jarruitta on tarkistettavissa auton rekisteritiedoista. Samasta lähteestä löytyy yleensä myös merkintä suurimmasta sallitusta yhdistelmämassasta. Useimmissa henkilöautoissa suurin sallittu jarruttoman perävaunun paino on vähemmän kuin 750 kiloa.

  Peräkärryn maksimipaino täyttyy yllättävän nopeasti

  Autoliitto testasi peräkärryn lastin maksimipainon täyttymistä tavanomaisilla puutarha- ja remontointituotteilla. Autoliiton testiautona käytettiin farmarimallista etuvetoista Skoda Octaviaa, jossa oli 1,6-litrainen dieselmoottori.

  Octavian suurin sallittu jarruttoman perävaunun paino oli 660 kiloa. Perävaununa toimi kaksiakselinen peräkärry, jonka oma paino oli 260 kiloa. Itse kuorma sai siis painaa enintään 400 kiloa.

  - On tärkeää huomioida, miten pienen määrän tavaraa perävaunulla saa laillisesti kerralla kuljettaa. Monilla tuotteilla ei saa edes vaunun pohjaa kokonaan peittoon, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen totesi testin jälkeen.

  Autoliiton peräkärrytesti: mitä kyytiin mahtui 400 kg:n enimmäismassalla?
  Tiiliä 105 kpl

  Betoninen pihalaatta

  34 kpl

  Kuivabetonisäkki 

  15 kpl

  Puinen pihalaatta

  80 kpl
  Lautaa (4 m)    36 kpl

   

  Koe tehtiin tiilillä, betonisilla pihalaatoilla (30 x 30 cm), kuivabetonisäkeillä, puisilla pihalaatoilla (60 x 60 cm) sekä laudoilla. Betonisten pihalaattojen sekä kuivabetonisäkkien kuormauksessa käytettiin tukena kuormalavaa, joka painoi 25 kiloa ja vähensi siten muutamalla kappaleella tuotteiden määrää.