artikkelikuva

eCall pakolliseksi vuonna 2018

09.03.2016

 • Auto ja liikenneTeknologiatTurvallisuusVarusteet
 • Uusiin autoihin pakolliseksi varusteeksi tuleva hätäpuhelinjärjestelmä ottaa puhe- ja viestiyhteyden Hätäkeskukseen.

  Automaattinen hätäpuhelinjärjestelmä eCall tulee pakolliseksi uusiin autoihin vuonna 2018. Laite ottaa onnettomuuden satuttua joko automaattisesti tai käyttäjän pyynnöstä puhe- ja viestiyhteyden Hätäkeskukseen. Lisäksi laite välittää tiedot onnettomuuspaikasta sekä auton suunnasta.

  - Suomessa järjestelmän on arvioitu vähentävän vuosittain liikennekuolemia 4-5 prosenttia, sillä apu saadaan paikalle nopeammin ja varmasti oikeaan paikkaan, kertoo Trafin johtava asiantuntija Erik Asplund.

  Trafin mukaan uudet tyyppihyväksytyt henkilö- ja pakettiautot on oltava varustettu eCall-laitteella 31. maaliskuuta 2018 lähtien.

  Hätäkeskuslaitoksilla on valmius ottaa vastaan eCall-hätäviestejä lokakuusta 2017 lähtien. Suomessa eCall-valmius liittyy uuden hätäkeskustietojärjestelmän, ERICA:n, käyttöönottoon.

  Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on parhaimmillaan estäessään peräänajoja, joka on yleisimpiä kolarityyppejä.

  Automaattisesta hätäjarrutusjärjestelmästä vakiovaruste

  Kymmenen suurta autonvalmistajaa aikoo tehdä automaattisesta hätäjarrutusjärjestelmästä vakiovarusteen kaikkiin autoihinsa. Merkit ovat Audi, BMW, Ford, General Motors, Mazda, Mercedes-Benz, Tesla, Toyota, Volkswagen ja Volvo.

  Järjestelmä perustuu tutka-, laser- ja kamerateknologioihin, jotka haistelevat ympäristöä ja osaavat jarruttaa automaattisesti, jos kolari näyttää olevan tulossa. Tällä hetkellä järjestelmä on saatavilla usein lisävarusteena, ylellisimmissä malleissa myös vakiovarusteena.