artikkelikuva

Automaattijarrutuksesta vakiovaruste 2022

09.11.2016

  • Auto ja liikenneTeknologiatTurvallisuusVarusteet
  • Automaattijarrutuksen arvioidaan puolittavan peräänajojen määrän. Ensimmäisenä järjestelmä tulee henkilöautoihin.

    Viranomaiset ja autonvalmistajat ovat hyväksyneet Yhdysvalloissa sopimuksen, joka tekee automaattisista hätäjarrutusjärjestelmistä pakollisen turvavarusteen viimeistään vuoden 2022 loppuun mennessä.

    Yhdysvalloissa tapahtuu vuosittain 1,7 miljoonaa peräänajoa, joissa kuolee noin 200 ja loukkaantuu 400 000 ihmistä. National Highway Traffic Safety Administration (NHTS) arvioi, että automaattijarruttaminen puolittaisi peräänajojen määrän. Kamerajärjestelmä pysäyttäisi auton ennen kuin se osuu edellä olevaan ajoneuvoon.

    Automaattijarrutus tulee ensimmäisessä aallossa vakioksi henkilöautoissa ja kevyissä kuorma-autoissa. Raskaimmissa maastureissa ja lava-autoissa automaattijarrutus olisi pakollisena kahdeksan vuoden sisällä.

    Yhdysvaltalainen vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuuselin IIHS arvioi, että automaattisella hätäjarrutuksella varustetut ajoneuvot joutuivat onnettomuuteen noin 40 prosenttia harvemmin. Autovalmistaja Subaru on puolestaan arvioinut järjestelmien estävän peräti kaksi onnettomuutta kolmesta.