artikkelikuva

Autolla talvilomalle? Lue ensin 17 vinkkiämme

 • Autoilijan talviAuto ja liikennePerheTurvallisuus
 • Onko suunnitelmissasi talvinen autoloma? Listasimme 17 huomioitavaa seikkaa turvalliseen automatkailuun.

  Pitkään talviseen ajoon tulee varautua huolella sekä auton kunnon tarkastuksen että varusteiden kannalta. Pitkä matka varsinkin lumisille seuduille edellyttää, että autossa on ensiapupakkaus, renkaan paikkaussetti tai vararengas, taskulamppu, turvaliivi, lumilapio sekä tarvittavat varusteet matkustajille.

  Tärkein muistettava asia on varmistaa, että lämpimät talvivaatteet ovat helposti saatavilla kaikille matkustajille. Jos matkanteko tyssää harvaliikenteisellä maantiellä pakkasella, saattaa avun saaminen kestää kauan.

  Valmistelut ennen lomaa

  1. Huolla auto ennen lomaa

  Jos auton huoltoajankohta on lähestymässä, se on viisainta käyttää huollossa ennen lomalle lähtöä. Huollossa tarkastetaan kaikki ajoneuvon kuluvat osat ja samalla voi varmistua siitä, ettei suuria yllätyksiä auton kunnosta ilmene tien päällä.

  2. Tee itse perustarkistukset

  Selvitä ainakin pyyhkimien sulkien ja ajovalojen kunto. Mittaa renkaiden ilmanpaineet ja lisää myös pakkasenkestävää tuulilasinpesunestettä säiliöön.

  3. Puhdista tuulilasi sisältä

  Kevätauringon häikäistessä, varsinkin vastavaloon ajaessa likainen tuulilasi muuttuu heijastepinnaksi, joka vaarantaa turvallisuuden.

  4. Siivoa sisätilat

  Tavaratilaan ja ovien säilytyskoteloihin kertynyt turha irtain on hyvä siivota ennen auton pakkaamista. 
  5. Varusta auto

  Talvisen automatkan varusteita ovat muun muassa taskulamppu, huomioliivit, lumilapio, renkaan paikkaussetti tai vararengas sekä ensiapupakkaus.

  6. Suunnittele reitti ja tauot Pitkä, esimerkiksi koko päivän kestävä automatka on hyvä suunnitella sekä reitin että taukopaikkojen osalta perheen tarpeet huomioiden. Ennakoi se, että taukopaikkoja ei tarvitse etsiä älypuhelimella liikenteessä.
  7.  Tiepalvelun numero Tallenna LeasePlanin Tiepalvelunumero +358 207 420 899 valmiiksi kännykkään ongelmatilanteiden varalta. Numero päivystää 24/7.

   

  Pakkaa auto järkevästi

  8. Pakkaa raskaat ja terävät esineet pohjalle.

  9. Sukset, sauvat ja pitkulaiset esineet tulee pakata suksiboksiin, ei auton sisälle.

  10. Tavaratilaan pakataan päällimmäiseksi lämpimät talvivaatteet kaikille matkustajille.

  11. Matkustajien jalkatiloihin ei kannata pakata mitään. Esimerkiksi kuskin takana istuvan henkilön jalkatiloissa oleva irrallinen juomapullo voi vieriä kuskin polkimien taakse ja aiheuttaa vaaratilanteen.

  12. Pakkaa helposti löydettävään paikkaanpaikkaan lumiharja ja jääskraba.

   

  Autolla ulkomaille?

  13. Ulkomaille ajettaessa maan erityisrajoitukset sekä liikennesäännöt on hyvä selvittää etukäteen.

  14. Tarkista, tarvitseeko leasingauto maastavientiluvan. LeasePlanin asiakaspalvelusta voi tarkistaa eri maiden käytännöt.

  15. Selvitä läpiajomaan ja kohdemaan erityissäännöt mm. nastarenkaiden tai lumiketjujen käytöstä.

  16. Vakuutuksien sisältö on viisasta kerrata sekä tarkistaa, onko autolla ulkomaille lähdettäessä tarpeen hankkia vakuutusten lisäturva. 

  17. Tietyt maat voivat vaatia lemmikeiltä omat passit ja tunnistesirut.