artikkelikuva

Autoliitto: Älä vaihda kesärenkaisiin liian aikaisin

15.03.2017

 • Autoilijan kevätAutot ja liikenneLiikenneRenkaatTurvallisuus
 • Aurinkoisina kevätpäivinä täysin kuivilla asfalteilla ajaessa voi kesärenkaisiin vaihtaminen houkuttaa. Autoliitto muistuttaa, ettei renkaidenvaihdon kanssa tulisi kiirehtiä, sillä teille kerääntyneet sulamisvedet jäätyvät iltaisin.

  Lainsäädäntö edellyttää talvirenkaiden käyttöön joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaiden käyttäminen on sallittu marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin, mutta niiden käyttö on keliolosuhteet huomioiden sallittua muinakin aikoina. Autoliitto muistuttaa, ettei renkaidenvaihtoon kannata ryhtyä heti ensimmäisten lämpimien päivien saapuessa.

  Lumien sulamisvedet valuvat päivisin teille, kun lämpötila kohoaa plussan puolelle. Iltaisin ilman viilentyessä sulamisvesien kastelemat tienpinnat jäätyvät.

  - Kun ongelmaan yhdistetään vielä se, että keväällä tiet ovat erityisen huonossa kunnossa ja routaheittoja on paljon, saattaa liukkaus yllättää talvirenkaillakin ajavan kuljettajan, Autoliitosta muistutetaan.

  - Yllättävää liukkautta voi esiintyä myös päiväsaikaan esimerkiksi ajettaessa aurinkoiselta peltoaukealta metsän varjoon, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

  Renkaanvaihdon ajankohtaa on punnittava myös sen suhteen, missä päin Suomea autolla tulee ajamaan.

  - Jos on tarkoitus lähteä lomailemaan pohjoiseen pääsiäisen aikaan, kannattaa renkaidenvaihto tehdä ehdottomasti vasta reissun jälkeen, Vesalainen sanoo.