artikkelikuva

Autoilun kustannukset voivat yllättää

01.02.2018

  • autot ja liikennekustannuksetpolttoaineen kulutuspolttoainekulut
  • Autoliitto on tehnyt Ylen pyynnöstä vertailun autoilun kustannuksista. Vertailussa otettiin huomioon ajoneuvoveron ja polttoaineen kulutuksen lisäksi myös esimerkiksi auton arvonalenema.

    On selvää, että autoilu ja auton pitäminen ei ole mitään halpaa hommaa. Suurin kustannus, mitä auton pitämisestä tulee, on auton arvonalenema. Sehän on itsensä huijaamista, jos ajattelee, että kustannukset ovat vain käytöstä”, sanoo Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen Ylen autoilun kustannuksia käsittelevässä jutussa.

    Autoliitto laski Ylen pyynnöstä, paljonko autoilu maksaa riippuen siitä, ajaako bensiini-, diesel- vai hybridiautolla. Autoliiton laskelmassa on otettu huomioon mm. ajoneuvoveron perusvero vuodessa sekä mahdollinen käyttövoimavero, arvonalenema, polttoainekulut, vakuutukset, pysäköinnit ja huollot.

    Esimerkiksi keskihintaisten autojen (hinta 20 000 - 30 000 euroa) luokassa bensiiniauto tulee hiukan dieselautoa edullisemmaksi, mutta kaikkein edullisin on kuitenkin hybridi - jos arvonalenemaa ei oteta huomioon. Jos se huomioidaan, hybridistä tuleekin kallein vaihtoehto.

    Koko jutun vertailutaulukoineen ja perusteluineen pääsee lukemaan Ylen sivuilta