artikkelikuva

Autoilijan kesä: vinkit vaivattomaan autolomailuun

24.05.2016

 • Autoilijan kesäAutoilu maailmallaAuto ja liikennetyösuhdeautoilu
 • Suunnnitteletko automatkaa kesälle? Kokosimme kattavan muistilistan stressittömään autolomailuun niin koti- kuin ulkomaillakin.

  Kesälomat kurkkivat useimmilla jo ihan kulman takana. Varmista autosi kesäkunto vinkeillämme:

  1. Huolto ja katsastus. Varmista, että ajoneuvo on huollettu ja katsastettu ajallaan; katsastamaton auto menee välittömästi ajokieltoon. Heinäkuussa huolloissa on tavallisesti ruuhkaa, joten aika kannattaa varata ajoissa.
  2. Suunnittele ajoreitti taukoineen etukäteen, ettet joudu ajamaan väsyneenä. Pidä tauko vähintään muutaman tunnin välein ja jätä aikatauluun pelivaraa haasteellisten kelien, yllättävien ruuhkien tai esimerkiksi tietöiden varalle.
  3. Viime hetken tarkistukset. Juuri ennen matkaa tarkista öljyt, valojen toiminta, mittariston merkkivalot, renkaiden kunto sekä rengaspaineet. Varmista myös, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi ja että säiliössä on tosiaan myös pesunestettä; pelkällä vedellä tuulilasiin liiskaantuneet hyönteiset eivät irtoa kunnolla.
  4. Kuormaa turvallisesti. Painavat tavarat aina alimmaiseksi eikä tavaratilaa kattoon asti täyteen; turvallinen kuorma yltää korkeintaan istuinten selkänojan tasolle, jolloin tavarat eivät äkkijarrutuksessa lennä matkustajien niskaan.
  5. Älä jätä lapsia tai lemmikkejä autoon. Helteellä auton sisälämpötila nousee hetkessä saunalukemiin; älä siis jätä lapsia tai lemmikkieläimiä helteellä autoon odottamaan edes lyhyeksi ajaksi!

  Tilaa ulkomaille tarvittavat lupa-asiakirjat ajoissa

  Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvalle automatkalle tarvitaan maastavientilupa, rekisteriotteen tekninen osa ja Green Card eli liikennevakuutuksen todistekortti. Maastavientilupa hankitaan auton omistajalta ja Green Card puolestaan vakuutusyhtiöltä.

  - Lupien hankkimista ei kannata jättää viime tippaan. Jos autosi omistaa LeasePlan Finland Oy, saat maastavientiluvan vaivattomasti täyttämällä verkkosivuillamme lomakkeen. Käsittelemme pyyntösi kolmen arkipäivän sisällä, kertoo LeasePlanin kuljettajapalveluiden tiiminvetäjä Juha Lähteenmäki.

  Pohjoismaiden ulkopuolelle tarvitaan maastavientiluvan lisäksi Green Card eli kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Green Cardin saa tilattua vakuutusyhtiöstä, mutta jos työsuhdeautosi vakuutusyhtiö on LeasePlanin Euro Insurances, saat Green Cardin maastavientiluvan yhteydessä. Todistekortin on oltava fyysisesti mukana autossa, esimerkiksi pdf-tiedosto ei käy todisteena.

  Kaikkialle ulkomaille tarvitaan rekisteriotteen tekninen osa, joka kannattaa noutaa henkilökohtaisesti katsastuskonttorilta maksutta. Mukaan tarvitsee henkilöllisyystodistuksen.

  - Tavallinen autoilija voi tilata rekisteriotteen teknisen osan sähköisesti Trafin sivuilta, mutta työsuhdeautoilijalla tilanne on eri. Dokumentti saatetaan lähettää auton haltijan eli työnantajayrityksen osoitteeseen, joka voi sijaita toisella puolella Suomea kuin itse autoilija, Lähteenmäki toteaa.

  Tarvittavien lupien yhteydessä automatkailijan on hyvä selvittää, millaiset säännöt työnantajalla on auton ulkomaille viennistä ja vakuutuksen kattavuudesta ulkomailla.
   
  Myös kohdemaan liikennekulttuuriin ja -sääntöihin on hyvä tutustua etukäteen. Esimerkiksi Saksassa autossa tulee olla ympäristötarra, Sveitsissä moottoritietarra ja Venäjällä pakollisena varusteena on sammutin.