artikkelikuva

Autoilijan kesä: vinkit vaivattomaan autolomailuun

24.05.2016

 • Autoilijan kesäAutoilu maailmallaAuto ja liikenne
 • Suunnnitteletko automatkaa kesälle? Kokosimme kattavan muistilistan stressittömään autolomailuun niin koti- kuin ulkomaillakin.

  Kesälomat kurkkivat useimmilla jo ihan kulman takana. Varmista autosi kesäkunto vinkeillämme:

  1. Huolto ja katsastus. Varmista, että ajoneuvo on huollettu ja katsastettu ajallaan; katsastamaton auto menee välittömästi ajokieltoon. Heinäkuussa huolloissa on tavallisesti ruuhkaa, joten aika kannattaa varata ajoissa.
  2. Suunnittele ajoreitti taukoineen etukäteen, ettet joudu ajamaan väsyneenä. Pidä tauko vähintään muutaman tunnin välein ja jätä aikatauluun pelivaraa haasteellisten kelien, yllättävien ruuhkien tai esimerkiksi tietöiden varalle.
  3. Viime hetken tarkistukset. Juuri ennen matkaa tarkista öljyt, valojen toiminta, mittariston merkkivalot, renkaiden kunto sekä rengaspaineet. Varmista myös, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi ja että säiliössä on tosiaan myös pesunestettä; pelkällä vedellä tuulilasiin liiskaantuneet hyönteiset eivät irtoa kunnolla.
  4. Kuormaa turvallisesti. Painavat tavarat aina alimmaiseksi eikä tavaratilaa kattoon asti täyteen; turvallinen kuorma yltää korkeintaan istuinten selkänojan tasolle, jolloin tavarat eivät äkkijarrutuksessa lennä matkustajien niskaan.
  5. Älä jätä lapsia tai lemmikkejä autoon. Helteellä auton sisälämpötila nousee hetkessä saunalukemiin; älä siis jätä lapsia tai lemmikkieläimiä helteellä autoon odottamaan edes lyhyeksi ajaksi!

  Autolla ulkomaille – muista myös nämä!
   

  Maastavientilupa

  Jos suunnittelet liisatulla työsuhdeautolla kesälomamatkaa Pohjoismaiden ulkopuolelle, tärkeintä on huolehtia maastavientiluvan hankkimisesta. Maastavientilupa hankitaan auton omistajalta.

  Kätevimmin luvan hankkiminen tapahtuu LeasePlan Finland Oy:n verkkosivuilla “Auton kanssa ulkomaille” -kohdassa. Lomakkeen täyttäminen kestää vain muutaman minuutin ja LeasePlan käsittelee hakemuksen kolmen arkipäivän sisällä.
   

  Rekisteriotteen tekninen osa

  Kaikkialle ulkomaille tarvitaan rekisteriotteen tekninen osa, jonka voi hankkia Trafin sähköisistä palveluista tai katsastusasemilta maksutta.
   

  Green Card

  Pohjoismaiden ulkopuolelle tarvitaan lisäksi Green Card eli kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Green Cardin saa tilattua vakuutusyhtiöstä. Jos työsuhdeautosi vakuutusyhtiö on LeasePlanin Euro Insurances, saat Green Cardin maastavientiluvan yhteydessä. Todistekortin on oltava fyysisesti mukana autossa, esimerkiksi pdf-tiedosto ei käy todisteena.

  Tutustu kohdemaan liikennekulttuuriin ja -sääntöihin

  Tutustu etukäteen kohdemaan sääntöihin ja vaatimuksiin. Esimerkiksi Saksassa tarvitaan ympäristötarra, Sveitsissä moottoritietarra, Venäjällä sammutin on pakollinen varuste ja Slovakiassa ajaessa autosta pitää löytyä heijastava turvaliivi. Maakohtaisista vaatimuksista löytyy kattavasti tietoa esimerkiksi Autoliiton sivuilta.